Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

J u ridische Zaken
Geachte Voorzitter,
Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen die zijn gesteld door het lid Van Gent (Groen Links) over de inbeslagname van verwaarloosde pony's.
1
Kent u het bericht 'Inspectiedienst redt acht verwaarloosde pony's'? Ja.

2
Hoe vaak heeft de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) afgelopen jaar proces verbaal opgemaakt tegen verwaarlozing van pony's en paarden? De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft in 2007 50 processen-verbaal opgemaakt aangaande paarden en/of pony's, op basis van artikel 37 van de Gezondheidsen welzijnswet voor dieren.

3
Hoeveel pony's en paarden zijn door de Algemene Inspectiedienst (AID) en de LID in beslag genomen het afgelopen jaar? Hoe vaak ging het om particulieren en hoe vaak om commerciële instellingen, zoals maneges?
In 2007 zijn door de LID 73 paarden en pony's in beslag genomen. Hierbij betrof het 6 paarden van een commerciële instelling. De andere paarden en pony's zijn in beslag genomen bij particulieren.
In 2007 zijn door de Algemene Inspectiedienst (AID) 6 paarden in beslag genomen. Het betrof paarden van een commerciële instelling.


4
In hoeveel gevallen is er uiteindelijk een houdverbod opgelegd? Navraag door Justitie bij het Openbaar Ministerie (OM) heeft geleerd dat deze informatie niet uit het bedrijfsprocessensysteem (COMPAS) van het OM kan worden gehaald. Om de gevraagde informatie alsnog boven tafel te krijgen, zou het OM dossiers die betrekking hebben op de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren handmatig moeten gaan doornemen. Dit zou zeer veel tijd en capaciteit van het OM vergen en is derhalve niet proportioneel.

5
Deelt u de mening dat bij verkoop van paarden en pony's de verplichte registratie van de dieren gekoppeld moet worden aan de houder - vergelijkbaar met de kentekenregistratie bij motorvoertuigen - en niet aan de verkopende partij, zoals nu vaak het geval is? Zo neen, waarom niet?
Neen.
Op dit moment bestaat er geen centraal systeem van identificatie en registratie (I&Rsysteem) voor paardachtigen. Paardachtigen worden op grond van de Europese regelgeving geïdentificeerd door een paspoort. In Nederland is het verplicht om - vooruitlopend op Europese regelgeving ter zake - een transponder bij paardachtigen in te brengen. Het unieke transpondernummer wordt vermeld in het paspoort. Bij de organisaties die de paspoorten uitgeven worden het transpondernummer en de gegevens van de aanvrager van het paspoort geregistreerd. Het doel van dit systeem is de waarborging van de voedselveiligheid.
De paardensector wijkt op vele manieren af van met name de varkens- en rundersector. Deze sectoren kennen een centraal I&R-systeem ten behoeve van de dierziektebestrijding en ter waarborging van de voedselkwaliteit. Dit en komend jaar bekijkt LNV samen met de Sectorraad Paarden de mogelijkheden die aanpassing van het huidige beperkte I&Rsysteem voor paardachtigen voor de dierziektebestrijding kan bieden. Bij de wijziging van het huidige systeem dienen kosten en baten afgewogen te worden en dient rekening gehouden te worden met het draagvlak binnen de paardensector.
6 en 7
Wat bent u voornemens te doen indien zelfregulering door de paarden- en ponyhouderij deze gevallen van verwaarlozing niet ondervangt? Op welke termijn gaat u de zelfregulering evalueren?
Deelt u de mening dat er basisnormen moeten komen voor particuliere houders van paarden en pony's? Zo neen, waarom niet?
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad

12 februari 2008 TRCJZ/2008/421 3
Zoals verwoord in de Nota Dierenwelzijn zal ik eerst de sector de gelegenheid geven om met welzijnsverbeterende maatregelen te komen op het gebied van huisvesting, voeding, training en transport, waarbij ik inzet op een realisatie binnen 3 jaar. Ik ga ervan uit dat de sector met doeltreffende voorstellen komt binnen deze termijn. Wanneer dit niet gebeurt, zal de overheid regels stellen.
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg