Gemeente Epe


Modernisering Wet Sociale Werkvoorziening
Met ingang van dit jaar is de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) gemoderniseerd. Deze gemoderniseerde wet legt meer sturing en regie bij de gemeenten. De gemeenten Epe, Heerde en Apeldoorn trekken gezamenlijk op bij de invoering van de nieuwe gemoderniseerde wet. Met deze modernisering wil het Kabinet bevorderen dat mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt hier meer aan gaan deelnemen. Dit is met andere sociale wetgeving ook het geval. In de drie gemeenten gaat het in totaal om 19000 burgers met een afstand tot de arbeidsmarkt die een perspectief geboden moeten worden op werk, maatschappelijke participatie of dagbesteding. "Iedereen actief" is het uitgangspunt.

Meedoen aan de samenleving door het verrichten van werk is een belangrijke doelstelling van het sociale beleid. Het arbeidsmarkt- en participatiebeleid staat daarom prominent op de gemeentelijke agenda's. In de collegeprogramma's van de drie gemeenten is beleid geformuleerd met betrekking tot het activeren naar de arbeidsmarkt van de groep mensen aan de onderkant. De uitgangspunten van de gemoderniseerde WSW sluiten hierop aan.

Perspectief
De sociale werkvoorziening is bestemd voor mensen die door een beperking niet in een gewone baan aan de slag kunnen. Het kan gaan om een lichamelijke, psychische en/of verstandelijke handicap. De opgave is de 19000 burgers in de gemeente Epe, Heerde en Apeldoorn een perspectief te bieden. Deze groep burgers telt 1700 WSW-mensen, waarvan 340 in Epe, waarop vooral gefocust moet worden. Samen met het CWI, UWV, WW en AG, Felua-groep, onderwijs en werkgevers wordt in de drie gemeentes ingezet op:
* een ontwikkelperspectief (arbeidsontwikkeling)

* een werkplek gebaseerd op de mogelijkheden van de cliënt waarbij aandacht is voor de zorggroep
* meer mensen werkzaam bij een werkgever

* integraal regionaal arbeidsmarktbeleid (om samen met partners deze sociale opgave te realiseren).

De drie gemeenten willen in de uitvoering van de WSW aansluiten bij een aantal al bestaande of in ontwikkeling zijnde activiteiten op het terrein van reïntegratie en werk. De Felua-groep en gemeenten hebben contacten met werkgevers waarvan gebruik gemaakt kan worden. Activerium en de Felua-groep hebben expertise op het gebied van reïntegratiemethodieken. Epe, Heerde en Apeldoorn willen de modernisering van de WSW verbinden met integraal, regionaal en activerend arbeidsmarktbeleid.

De nieuwe wet zal in fases worden ingevoerd. Dit jaar is daarom een overgangsjaar.