Gemeente Woerden

Woerden neemt onderhoudsniveau straten, pleinen en groen onder de loep

12 feb 2008

persbericht
Hoe schoon is Woerden? Zwerfvuil, bladeren en onkruid tussen de tegels.... een bron van ergernis, of valt dat wel mee? De gemeenteraad van Woerden gaat vaststellen welke mate van onderhoud gewenst is en welk budget ze daarvoor wil uittrekken. Hoe schoner hoe duurder immers. Vervolgens worden de onderhoudsplannen vastgesteld. Inwoners weten zo precies wat ze van de gemeente op dit gebied kunnen verwachten.
Onderhoud van de openbare ruimte is een verantwoordelijkheid van de gemeente. Verschillende diensten spannen zich in voor een zo goed mogelijk resultaat. Maar wat is ` zo goed mogelijk'?

Binnen de gemeente is niet vastgelegd welk kwaliteitsbeeld hierbij past. Is een beetje onkruid tussen de trottoirtegels acceptabel of willen we nooit onkruid zien op straat? Moet de gemeente alle zwerfvuil van straat halen of kunnen we verwachten dat bewoners ook af en toe wat oprapen?

In de komende periode gaat de raad het kwaliteitsniveau van het onderhoud in Woerden vaststellen. Het gaat daarbij om de verharding van de straten en wegen, het groen, de verlichting, het straatmeubilair, bruggen en de reiniging.

De kwaliteit wordt besproken aan de hand van een aantal meetlatten. Als het gaat om bijvoorbeeld onkruid tussen de stoeptegels wordt er gekozen uit vijf varianten, van 100% onkruidvrij tot een straat beeld waarbij het onkruid 40% van de stoep mag bedekken.

Ook is differentiatie per gebied mogelijk. Zo kan het zijn dat voor het centrum een hoger kwaliteitsniveau wordt gehanteerd dan voor een woonwijk. Het centrum is immers het visitekaartje van de gemeente.

Het vaststellen van de kwaliteitsniveaus is niet vrijblijvend. Onderhoud is een forse kostenpost. Hoe hoger de kwaliteitseis, hoe duurder het wordt. Geld dat niet aan andere zaken uitgegeven kan worden.

Daarbij zal ook de vraag gesteld worden wat we van de bewoners kunnen verwachten? Is het reëel dat ook zij de handen uit mouwen steken wanneer zij hun straat extra schoon willen hebben?

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |