Gemeente Sneek


accommodaties

Starteiland krijgt nieuwe accommodaties

Op dinsdag 12 februari werd in Sneek het startsein gegeven voor de uitvoering van twee onderdelen van het project `Zicht op de Meer': de bouw van het centrale toiletgebouw en de aanleg van het Nationaal Kielboot Trainingscentrum Sneek, beide op het Starteiland in het Snitser Mar.

De eerste paal werd geslagen door mevrouw J. A. de Vries gedeputeerde van Provincie Fryslân, bijgestaan door wethouder T. Metz (gemeente Sneek) en H. Snoekc, voorzitter KWS. Het project `Zicht op de Meer' is onderdeel van het Friese Merenproject en geeft een kwaliteitsimpuls aan watersportstad Sneek. Ook zorgen de verbeteringen voor behoud en versterking van de natuur.

Het nieuwe, centraal gelegen toiletgebouw op het Starteiland wordt uitgerust met toilet- en doucheruimten, twee gecombineerde invalidentoiletten /familiebadruimten, buitenspoelbakken, een wasserette en een innameruimte voor chemisch toilet. Ook wordt het kantoor van de havenmeester er gevestigd.

Topsportaccommodatie
Het Nationaal Kielboot Trainingscentrum Sneek wordt een sportaccommodatie voor zeilwedstrijdtrainingen op het Starteiland. Het centrum zal voldoen aan de eisen van NOC-NSF en wordt ook toegankelijk voor sporters met een beperking en minder valide bezoekers. Het centrum is genoemd in het Topsport Beleidsplan 2005 - 2008 van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond, dat voor de accommodatie een belangrijke rol weggelegd ziet voor het opleiden van jeugdige wedstrijdzeilers voor de nationale kernploeg voor Olympisch zeilen. Daarnaast biedt het centrum zeilers de mogelijkheid zich in het wedstrijdzeilen verder te bekwamen en worden (jeugd)wedstrijdtrainers en wedstrijdorganisaties opgeleid. Ook worden programma's aangeboden voor scholen, ouderen en zeilen voor gehandicapten.

(Her)inrichting
In het kader van het project `Zicht op de Meer' vindt de herinrichting van het Starteiland en Schareiland plaats en wordt de inrichting van het Pottengebied afgerond. De eerste verbeteringen van het project Zicht op de Meer zoals de aanleg van de lagune op het Schareiland zijn vorig jaar al gerealiseerd. De verbeteringen die nu gestart zijn, moeten deze zomer klaar zijn.

Subsidie
Aan de gemeente Sneek is voor dit traject van het Friese Merenproject een EZ/Kompas subsidie van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) toegekend van 2,13 miljoen euro.