Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 12 februari  |
|2008                                              |


1. Waterveiligheid
De provincie vraagt in een brief aan staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) aandacht voor het idee van de zogenoemde 'doorbraakvrije dijk'. Bij overstromingen blijft het overgrote deel van de rivierafvoer in het winterbed, het gebied tussen de versterkte binnen- en buitendijk. Het concept van de 'doorbraakvrije dijk' is een bijdrage van de provincie aan de Nota Waterveiligheid 21e eeuw ter voorbereiding van het Nationale Waterplan.

2. Regionale Sociale Agenda 2008
In 2008 is voor regionale sociale projecten op het gebied van dorpsontwikkeling, WMO, vrijwilligerswerk, mantelzorg, respijtzorg, maatschappelijke stages en bemoeizorg voor elk van de vier Brabantse regio's E150.000 beschikbaar. Deze thema's zijn in het kader van de regionale sociale agenda 2008 door de provincie afgesproken met de gemeenten. Projecten die voor subsidiëring in aanmerking komen worden voor minimaal 25% medegefinancierd (cofinanciering) door gemeenten. De subsidieregeling is door Gedeputeerde Staten vastgesteld.

3. People project
De provincie heeft een aanvraag gedaan voor Europese subsidie in het kader van het People Project. Brabant is beoogd partner in dit project. Maatschappelijke veranderingen als gevolg van vergrijzing staan centraal. Leadpartner in het project is de Spaanse regio Andalusië. Bij goedkeuring ontvangt Brabant E360.000. De provincie zal zelf E120.000 in het project steken. Het totale Europese budget van het People Project bedraagt ruim E4 miljoen.

4. Station Maarheeze
De provincie, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) en de gemeente Cranendonck voeren gezamenlijk een planstudie uit naar het NS-station Maarheeze. Dit moet inzicht geven in de functionele en technische specificaties, de inpasbaarheid en de planning. GS stemmen in met het enkelvoudig aanbesteden van deze opdracht aan ProRail voor E 300.000,-. De provincie draagt hiervan E 150.000,- bij, de overige kosten worden betaald door de gemeente Cranendonck en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven.


5. Begroting 2008
De begroting 2008 van de provincie Noord-Brabant voldoet op hoofdlijnen aan de wet- en regelgeving en de provincie kan onder repressief toezicht blijven. Dat schrijft de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in een brief aan de provincie.

6. Buitenlandse bezoeken
Gedeputeerde Van Haaften-Harkema neemt vanaf 12 t/m 15 februari deel aan een werkbezoek van IPO, provincies en minister Rouvoet aan Wenen. Jeugdzorg en jeugdbeleid zijn onderwerp van dit werkbezoek. Mevrouw Van Haaften-Harkema brengt van 24 t/m 26 september een werkbezoek aan Liverpool in het kader van de voorbereidingen van BrabantStad Culturele Hoofdstad 2018. Gedeputeerde Moons is van 27 t/m 29 februari in Lillehammer, waar de Assemblee van Europese Regio's (AER) vergadert.

7. Wervingscampagne universiteiten
Gedeputeerde Staten steunen de wervingscampagne voor studenten van de Universiteit van Tilburg en de Technische Universiteit Eindhoven voor 50% tot een maximumbedrag van E200.000. Voorwaarde hierbij is dat Brabant als kennisregio wordt gepositioneerd en de provincie betrokken wordt bij de uitwerking van de campagne.

8. Herziening reconstructieplannen
Alle zeven reconstructieplannen zijn naar aanleiding van uitspraken van de Raad van State aangepast. De ontwerpen van deze herziene plannen zijn nu door Gedeputeerde Staten vastgesteld en liggen vanaf 18 februari gedurende zes weken ter inzage. Na verwerking van de inspraakreacties worden de plannen definitief vastgesteld door Provinciale Staten. In de ontwerpplannen is o.a. rekening gehouden met de opmerkingen van de Raad van State over de planologische doorwerking van de reconstructieplannen in de bestemmingsplannen.

9. Vrijstaande woningen in Someren
Met de gemeente Someren wordt een overeenkomst gesloten in het kader van de provinciale regeling Ruimte voor Ruimte. De bedoeling is om aan de locatie Hooghoefweg 40 bouwkavels te ontwikkelen voor vrijstaande woningen. Daarvan vallen er 25 onder de noemer Ruimte voor Ruimte en vijftien onder het regime Buitengebied in Ontwikkeling.

10. Dag van het Brabantse platteland
In 2007 is voor het eerst een 'Dag van de reconstructie' gehouden. Belangstellenden konden zich inschrijven voor busexcursies langs allerlei projecten in het kader van de herinrichting van het Brabantse platteland. Op 19 april aanstaande is er wederom gelegenheid om de veranderingen in het landelijk gebied nader te bekijken. Het evenement krijgt een andere naam en heet nu 'Dag van het Brabantse platteland'.

11. Ruimte-voor-ruimte in Deurne
In de gemeente Deurne komen 35 vrijstaande woningen in het kader van de provinciale regeling Ruimte voor Ruimte. Gedeputeerde Staten hebben het bestemmingsplan De Weijst van de gemeente Deurne goedgekeurd, in afwijking van het advies van de Provinciale Commissie voor Gemeentelijke Plannen. Al in 2002 is van de zijde van de provincie positief geadviseerd over de ontwikkeling van de woningen. Het project voldoet aan de voorwaarden voor de Ruimte voor Ruimte-regeling.


12. Dateren grondwater
GS hebben TNO opdracht verleend om grondwater te dateren. Dat is nodig voor de Kaderrichtlijn Water, die eist dat de ontwikkeling van de grondwaterkwaliteit door de tijd heen betrouwbaar wordt geïnterpreteerd.

13. Grondwaterwinning Brabantse Wal
De grondwaterwinning op de Brabantse Wal zal gefaseerd met 75% worden verminderd. Dat is de essentie van een hoofdlijnenakkoord dat Gedeputeerde Staten willen afsluiten met de provincie Zeeland, Evides en Brabant Water. Het hoofdlijnenakkoord zal worden uitgewerkt tot een actieplan dat over circa twee maanden gereed moet zijn.

14. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 van de Wet op de ruimtelijke ordening een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Goirle voor de verbouwing van een voormalig fraterwoongebouw tot 6 appartementen aan de Kloosterstraat 22; de gemeente Halderberge voor de realisatie van een ruimte voor ruimte woning aan de Vierschaarstraat ong.; de gemeente Gilze c.a. voor de realisering van diverse nevenactiviteiten bij een bestaand agrarisch bedrijf aan de Hoge Aard 10 te Molenschot;de gemeente Oisterwijk voor de verplaatsing van detailhandelszaken naar de Heusdensebaan 65; de gemeente Gilze c.a. tbv uitbreiding van een caravancentrum aan de Rijksweg 17 te Hulten; de gemeente Bladel tbv de bouw van 3 ruimte- voor- ruimte woningen aan de Heistraat te Bladel; de gemeente Bernheze voor de bouw van een woning aan de Schutsboomstraat 11 te Heesch; de gemeente Boxmeer voor plaatsing van een overkappint bij de accommodatie van een tennisvereniging aan de Sportlaan; de gemeente Boxmeer voor het vernieuwen van een recreatiechalet met berging aan Op den Berg 22 Maashees; de gemeente `s-Hertogenbosch voor de bouw van 22 appartementen aan de Beethovenlaan; de gemeente `s-Hertogenbosch voor de bouw van 10 patiowoningen aan de Beethovenlaan; de gemeente `s-Hertogenbosch voor de bouw van 16 zorgwoningen en een zorgvoorziening aan de Beethovenlaan; de gemeente Tilburg voor de bouw van een dierenasiel aan de Dongenseweg; de gemeente Heusden voor de uitbreiding van een woning aan de Inlaagdijk 43 te Haarsteeg; de gemeente Deurne voor de bouw van 26 woningen aan de katoenstraat/Industrieweg; de gemeente Alphen-Chaam voor het gebruik van een voormalige varkensstal tbv groepsaccommodatie aan de Eindhovensedijk ong.; de gemeente Tilburg voor de herbouw van twee vrijstaande woningen aan de Molenhoefstraat 6 en 8; de gemeente Zundert voor de herontwikkeling van een binnengebied gelegen in de Schakel; de gemeente Eindhoven voor het verbouwen van een voormalig kantoorpand tot een vestiging voor Domus aan de Dommelstraat 9; de gemeente Tilburg voor de bouw van appartementen en een commerciële ruimte aan de Korvelseweg; de gemeente Best voor de bouw van appartementen en woningen aan de Oranjehof; de gemeente Tilburg voor een woon- en behandelgebouw tbv GGZ Midden-Brabant in deelwijk Heikant; de gemeente Tilburg voor een Multi Functionele Accommodatie aan de Eilenbergstraat 250; de gemeente Vught voor een beperkte milieustraat aan de Kettingweg 7B.

Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 15 van de Wet op de ruimtelijke ordening een verklaring van geen bezwaar aan: de gemeente Maasdonk voor het gebruik van een bijgebouw als mantelzorgvoorziening aan de Bergstraat 19 te Geffen; de gemeente Reusel- de Mierden voor het gebruik van een bijgebouw als mantelzorgvoorziening aan de Gagel 4 te Hooge Mierde; de gemeente Oirschot voor het gebruik van een bijgebouw als mantelzorgvoorziening aan de Broekstraat 4 te Oostelbeers; de gemeente Oirschot voor het gebruik van een bijgebouw als mantelzorgvoorziening aan het Pandgat 11A; de gemeente Oirschot voor het gebruik van een bijgebouw als mantelzorgvoorziening aan de Lopensestraat 4.

Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 16 van de Wet op de ruimtelijke ordening een verklaring van geen bezwaar aan: de gemeente Heeze-Leende voor het aanleggen van 3 poelen op percelen aan de Beemden/Grote Aa.

Gedeputeerde Staten hebben het ontwikkelingsplan LOG nabij Stikke Wille (Oirschot, Hilvarenbeek, Oisterwijk), het ontwikkelingsplan LOG Molenakkers (Oisterwijk, Hilvarenbeek) , het ontwikkelingsplan LOG Jekschotse Heide (Sint Oedenrode, Laarbeek, Veghel), het ontwikkelingsplan LOG Langereijt (Oirschot), en het LOG Moerse Dreef (Dongen, Loon op Zand) geaccordeerd, hebben goedkeuring verleend aan het vastgesteld bestemmingsplan Kern Linde 2006 van de gemeente Cuijk, hebben goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan Marsna-Casella van de gemeente Lith, hebben aan de gemeente Eindhoven een categorieaanwijzing verleend voor bestemmingsplan Bedrijventerrein GDC-Noord (artikel 19, lid 2 WRO).