Gemeente Dordrecht


Persbericht
Geen onderscheid in schoolkeuzeadvies op basis van Cito-score In Dordrecht krijgen 76% van de basisschoolleerlingen een advies van de basisschool dat overeenkomt met de Cito-score. Bij de uiteindelijke plaatsing van leerlingen wordt het advies van de basisschool opgevolgd.

Van het totaal aantal leerlingen in de schooljaren 2005/2006 en 2006/2007 (3484) heeft de basisschool voor 76% een advies afgegeven dat overeenkomst met de Cito-score, voor 20 % van de leerlingen een hoger advies en voor 4 % een lager advies. Overadvisering komt vooral voor bij leerlingen met een Cito-score die past bij een beroepsgerichte leerweg. Plaatsing in een lager onderwijstype dan door de basisschool wordt geadviseerd komt slechts in beperkte mate voor bij autochtone leerlingen dan bij niet-westerse allochtone leerlingen.

De resultaten van dit onderzoek komen overeen met de resultaten uit het rapport 'Onderadvisering in beeld' van de Inspectie van Onderwijs. Dit rapport laat ook zien dat onderadvisering bij allochtone leerlinge niet vaker voorkomt dan bij autochtone leerlingen. Op verzoek van het Lokaal Onderwijs Forum heeft het Sociaal Geografisch Bureau dit onderzoek uitgevoerd naar de advisering rond de doorstroming van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs.

In 2007 is de Cito-toets in Dordrecht bij 1.147 van de in totaal 1.158 leerlingen afgenomen op 36 scholen. Op drie basisscholen wordt geen Cito-toets afgenomen. 81 % van de scholen in 2007 scoren met hun Cito-toetsgegevens op het landelijke gemiddelde. Dit percentage geldt ook voor de taaltoets

Beschikbare bestanden
Overgang_Basisonderwijs-Voortgezet_onderwijs.pdf
Dordrecht, 12 februari 2008
Redactie
Ietske Roest
afdeling Communicatie

telefoon (078) 639 89 83
Informatie
Ietske Roest