Gemeente Amstelveen

Wethouder Yeter Tan maakt aftreden bekend

Verklaring van wethouder Tan.

De afgelopen maanden waren voor mij niet gemakkelijk vanwege de discussie over mijn functioneren als wethouder. Mijn persoonlijke beleving is dat het daarbij vaak meer ging om de vorm en stijl dan om de inhoud van de voorstellen die ik namens het college inbracht. Die discussie duurt voort en maakt het voor mij onmogelijk om naar behoren mijn taken succesvol uit te oefenen.

Na rijp beraad en na het publieke belang, het belang van mijn partij, de Partij van de Arbeid, en mijn persoonlijke belang afgewogen te hebben heb ik besloten mijn ontslag als wethouder in te dienen.

Mijn politieke wortels liggen in de sociaaldemocratie en ik zag in het wethouderschap een kans om mijn idealen na te streven: de zorgzame stad, solidariteit tussen mensen, een vangnet voor de mensen die het moeilijk hebben en een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Er zijn in mijn portefeuille de afgelopen twee jaar veel zaken succesvol op de rit gezet. Het gemeentelijk beleid op het gebied van de maatschappelijke ondersteuning (WMO) kan zich meten met de beste in het land. Vijf brede scholen zijn gestart en de vernieuwingsslag van de onderwijshuisvesting is goed op gang om toekomstige generaties een goede omgeving voor ontwikkeling en ontplooiing te bieden. PIA 2, ofwel onze maatschappelijke investeringen in zorg en welzijn, krijgen vorm zodat mensen in wijken en buurten in hun eigen omgeving bezig kunnen zijn. De overgang van de GGD Amstel- en Meerlanden naar de GGD Amsterdam is zowel voor de klant als voor het personeel vlekkeloos verlopen. Daar kijk ik met trots op terug.

Maar vooral denk ik dankbaar aan al die mensen die ik als wethouder heb ontmoet. Het mooie van het wethouderschap is dat je overal komt en -meestal- welkom bent! Al die vrijwilligers, die onze samenleving draaiende houden, al die gedreven medewerkers van instellingen in onderwijs, zorg en welzijn. En heel veel jongeren, die allemaal op hun eigen wijze de weg naar volwassenheid bewandelen. Ik heb die persoonlijke contacten echt als een persoonlijke verrijking ervaren, die niemand me af kan nemen.

Ik dank mijn medewerkers. Ik deed nooit vergeefs een beroep op ze. Ik dank ook mijn collega's in het college voor hun collegialiteit en onze burgemeester voor zijn hulp. En tot slot bedank ik de fractie van de Partij van de Arbeid, het afdelingsbestuur en de leden voor hun vertrouwen en voor de kansen die ze mij hebben geboden en al die mensen in Amstelveen die me met hun voorkeursstem hebben gesteund en nu ook met hun warmte tot steun zijn.

Het moge duidelijk zijn dat ik met gemengde gevoelens vertrek. Vooral omdat het zo'n mooie functie is en ik een aantal belangrijke zaken niet af zal kunnen ronden. Dat betreur ik zeer, maar ik heb dit besluit met volle overtuiging genomen. Ik wens dit college in de komende periode veel wijsheid toe: de stad is de moeite waard!