Rechtbank Roermond


Openlijke geweldplegers Gilde-opleidingen veroordeeld

Roermond, 12 februari 2008 - De drie verdachten die op 5 september 2007 het schoolgebouw van de Gilde-opleidingen in Roermond zijn binnengedrongen, zijn door de meervoudige kamer van de rechtbank Roermond onder andere veroordeeld voor openlijke geweldpleging. Hierbij gaat het om de 17-jarige verdachte Z.R., de eveneens 17-jarige A.A. en de 26-jarige D.P.

Z.R. had even tevoren woorden gekregen met enkele leerlingen van de Gilde-opleidingen, die zich, in verband met een pauze, buiten school bevonden. Z.R. bedreigde twee leerlingen door te zeggen dat hij een pistool zou gaan halen en ze vol met lood zou schieten.

Z.R. kwam inderdaad terug met A.A. en D.P. Met zijn drieën zijn ze het klaslokaal binnengedrongen, waar één van hen één van de bedreigde leerlingen in het gezicht heeft geslagen. Verder werd er nog een leraar omver geduwd. De leerling en de leraar hebben daarbij letsel opgelopen. De rechtbank acht voorts bewezen dat de drie één of meer op (een) wapen(s) gelijkende voorwerp(en) bij zich droegen.

Z.R., de initiator van de geweldpleging, is door de rechtbank veroordeeld voor bedreiging, openlijke geweldpleging en een drietal diefstallen, tot een jeugddetentie voor de duur van 12 maanden. Verder werd de tenuitvoerlegging bevolen van in totaal 80 dagen jeugddetentie die Z.R. eerder voorwaardelijk opgelegd had gekregen.

A.A. is voor de openlijke geweldpleging en een diefstal veroordeeld tot 9 maanden jeugddetentie. Ook hij moet nog 75 dagen jeugddetentie uitzitten van eerder voorwaardelijk opgelegde straffen.

De meerderjarige verdachte D.P. is door de rechtbank voor openlijke geweldpleging en overtreding van de Wet wapens en munitie veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan de rechtbank vijf maanden voorwaardelijk oplegde. Als bijzondere voorwaarde dient D.P. zich te laten begeleiden door de Justitiële Verslavingszorg Limburg. Ook had D.P. nog een voorwaardelijke veroordeling van 3 weken gevangenisstraf open staan, die door de rechtbank ten uitvoer is gelegd.

LJ Nummers

BC3851
BC3774
BC4062

Bron: Rechtbank Roermond Datum actualiteit: 12 februari 2008 Naar boven