Leefbaar Rotterdam

dinsdag, februari 12, 2008

Motie van wantrouwen tegen voorzitter Delfshaven

In de deelraadsvergadering van 7 februari heeft de voltallige oppositie een motie van wantrouwen ingediend tegen de voorzitter van de deelgemeente Dhr. C. Goncalves. Aanleiding was het besluit van de burgemeester om Delfshaven tot veiligheidsrisicogebied aan te wijzen én het feit dat Dhr. Goncalves wél de coalitiegenoten had ingelicht van dit voornemen maar niet de oppositiepartijen.

Ellen Kegge, deelraadslid voor Leefbaar Rotterdam: een mededeelraadslid maakte mij erop attent dat bij de ingekomen stukken een brief van de burgemeester zat waarin deze Delfshaven als veiligheidsrisicogebied aanwijst. Ik schrok daarvan want dat impliceert dat Delfshaven niet zo veilig is als ons wordt voorgehouden. Bovendien vond ik het erg raar dat wij als raadsleden daar niet van op de hoogte waren gebracht terwijl er nota bene twee dagen ervoor nog een commissievergadering veiligheid, bestuur en sociaal was geweest. Uiteraard wilde ik daar zo snel mogelijk opheldering over en dus heb ik erg veel moeite moeten doen om dit onderwerp in de eerstvolgende deelraad bespreekbaar te krijgen. Tijdens het debat gisteravond bleek dat Dhr. Concalves al op 5 november 2007 op de hoogte was van het voornemen van deze maatregel van de burgemeester. Ronduit beschamend is het feit dat er een communicatiestrategie was afgesproken om onrust en imagoschade te voorkomen. Tevens kwam naar voren dat de fractievoorzitters van PvdA en GL in vertrouwen waren ingelicht over dit voornemen terwijl de rest dat uit de pers danwel uit de ingekomen stukken heeft moest vernemen.

Een zeer kwalijke zaak natuurlijk; dit riekt naar achterkamertjes en het achterhouden van cruciale informatie. Dit is vanuit democratisch oogpunt gezien zeer laakbaar. Naar de mening van de gehele oppositie pastte hier het zwaarste democratische instrument: een motie van wantrouwen. De reactie van Dhr. Concalves op de ingediende motie van wantrouwen is typerend voor de regentenmentaliteit bij socialistische bestuurders: er ligt een motie van wantrouwen, nou én?

Hoewel de raadsleden van GL en PvdA de gang van zaken betreurden steunden zij de motie van wantrouwen niet en is deze dus ook niet aangenomen. Dualisme is ver te zoeken in Delfshaven; transparante en open politiek ook.