Gemeente Woerden

Wethouder Haak loopt stage als ouderenadviseur

12 feb 2008
Maandag 11 februari: de tweede stagedag voor wethouder Marjan Haak (Woerden Betrokken). Vandaag werkte ze als ouderenadviseur bij SWO (Stichting Welzijn Ouderen). "ik stond versteld van de lastige administratie waar ouderen mee te maken hebben!" Marjan Haak:

Gesprek aan de keukentafel
"Maandagmorgen ben ik met Judith op stap geweest. Judith is ouderenadviseur bij de Stichting Welzijn Ouderen. Prompt om half negen stond ik op de stoep bij het gebouw van SWO in de Rembrandtlaan.Judith had met een echtpaar 'op leeftijd' de afspraak gemaakt dat ik met haar mee mocht komen voor een bezoek. Dus gingen wij samen op weg naar het Staatsliedenkwartier. Als je het mij vraagt was mevrouw die morgen vroeg opgestaan om alles glimmend te hebben voor het moment dat de wethouder arriveerde. Normaal praat Judith met het echtpaar aan de keukentafel. Maar voor deze bijzondere gelegenheid dronken wij de koffie aan de salontafel."

Invullen van formulieren
Judith had mij van tevoren al verteld dat meneer en mevrouw in verband met gezondheidsproblematiek zoveel te regelen hebben, dat zij het moeilijk meer kunnen overzien. Judith helpt ze met het invullen van formulieren en het aandragen van verstandige adviezen. Waar ik het meest versteld van stond, was de complexiteit van zo'n administratie. Zo krijg je bijvoorbeeld een aanslag van het waterschap. Die innen ze maar vast automatisch. Wanneer je nu vrijstelling krijgt van het betalen van belasting omdat je inkomen laag is, kan je ook vrijstelling van de aanslag van het waterschap krijgen. Dan moet je wel eerst wachten tot de vrijstelling van de belasting binnen is, dan een kopie maken en vervolgens met behulp daarvan voor de waterschapsbelasting vrijstelling aanvragen. Snapt u het nu nog?"

Helpen in de wirwar
"De mensen die Judith en ik bezochten, zouden al lang de weg in deze wirwar kwijt geraakt zijn als niemand ze daar bij hielp. Dat is nu typisch het werk van de ouderenadviseur. Zoiets even regelen of zorgen dat een vrijwilliger het doet. Verder gingen er nog allerlei adviezen over tafel over vervoer en eventuele dagbesteding. De koffie was lekker en de sfeer uitstekend."

Koken voor ouderen
"Terug bij SWO kon ik direct naar de keuken voor mijn volgende activiteit. Er komt namelijk elke maandagmiddag een groepje ouderen naar het gebouw van de SWO om samen te lunchen. Ik mocht in de keuken helpen met koken. Natuurlijk hadden ook dit keer de vrijwilligers de zaak al lang voor elkaar toen ik ten tonele verscheen. Dus was er nog tijd voor een gezellig gesprek voor we aan tafel gingen. Tot mijn verrassing herkende ik een paar deelnemers van mijn bezoek van de vorige week aan Inloophuis "t Centrum. Als je een beetje goed oplet kan je in Woerden aardig aan de kost komen. Woensdag ga ik mee met een andere activiteit van SWO. Ik houd u op de hoogte!"

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |