Erasmus Universiteit Rotterdam

Nieuw stipendium voor talentvolle vrouwelijke onderzoekers

Erasmus Universiteit eert Willemijn Posthumus-van der Goot

Op de Talent Day van dinsdag 12 februari 2008 zette de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) haar meest talentvolle studenten en wetenschappers van het afgelopen jaar in het zonnetje. Bovendien kregen zeven talentvolle, veelbelovende vrouwelijke promovendi voor de eerste keer het dr. W.H. Posthumus-van der Goot stipendium uitgereikt, genoemd naar de eerste Nederlandse promovenda, die economie studeerde in Rotterdam. Willemijn Posthumus-van der Goot (1897-1989) werd een bekende journaliste, feministe en pacifiste, en heeft haar hele leven gepleit voor de economische, sociale en politieke gelijkberechtiging van vrouwen. De EUR ziet haar als inspiratiebron voor de bevordering van diversiteit aan de universiteit.

In 1920 ging Willemijn Hendrika van der Goot economie studeren aan de Nederlandsche Handels-Hoogeschool te Rotterdam. Ze promoveerde in 1930 en omdat haar dissertatie zich richtte op de consument, onthulde ze impliciet het belangrijke aandeel van vrouwen in de economie. Van der Goot was in 1935 mede-oprichter van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging. Als journalist bij de Groene Amsterdammer en de AVRO kon zij de publieke opinie beïnvloeden en maakte zij zich hard voor de profilering en waardering van vrouwen. De Erasmus Universiteit wil die profilering en waardering stimuleren met het dr. W.H. Posthumus-van der Goot stipendium. Het stipendium bestaat uit EUR 3500,- en is bedoeld voor onderzoek en bezigheden die daaraan verwant zijn. Het dr. W.H. Posthumus-van der Goot stipendium is een tweejaarlijks stipendium, uitgereikt aan één vrouwelijke wetenschapper per faculteit.

Op de feestelijke bijeenkomst waren verder de wetenschappers aanwezig die vanaf december 2006 een beurs of subsidie hebben ontvangen, en de studenten die het afgelopen jaar met succes het Erasmus Honours Programme volgden. Vanwege hun bijzondere onderzoeksprestaties sleepten 27 wetenschappers het afgelopen jaar verschillende beurzen en subsidies in de wacht, variërend van de prestigieuze Mozaïek-subsidie tot de Vici-subsidie voor zeer ervaren onderzoekers. De laureaten kregen van het College van Bestuur en van de Vereniging Trustfonds EUR een geschenk en een reischeque. De studenten ontvingen uit handen van rector magnificus prof.dr. Steven Lamberts de Letter of Recommendation en een prijs van 250 euro. Ook vond de uitreiking plaats van de PhD Student of the Year Award door het Rotterdamse promovendi-overleg EPAR.

Nadere informatie:

Mediarelaties, Sandra van Beek, Yvette Nelen, tel. (010) 408 1216 E-mail: press@remove-this.eur.nl

12 februari 2008