Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: samenwerking Benelux-landen moderniseren

12 feb 2008 | Nederland wil de Benelux grondig moderniseren. De samenwerking tussen België, Nederland en Luxemburg moet meer zijn gericht op vervolmaking van de interne markt, duurzaamheid en de gezamenlijke veiligheidsagenda. Dat verklaarde minister Verhagen vanmiddag tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer.

Het verdrag over de Benelux loopt af in 2010. Maar minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) gaf tijdens het overleg aan dat het opheffing uit den boze is. "De Benelux heeft successen als Schengen opgeleverd, wat er voor zorgde dat er geen lange files bij de grenzen meer zijn. Ook de samenwerking van brandweer, politie en justitie over de grenzen heen is waardevol", aldus de minister.

Nederland wil deze zomer een vernieuwd verdrag tekenen met België en Luxemburg, dat de missie van de Benelux aanscherpt en moderniseert. De drie landen willen meer dan vroeger concrete oplossingen vinden voor grensoverschrijdende problemen.

De samenwerking tussen de Benelux-landen zal ook in de toekomst blijven functioneren als 'proeftuin' voor Europa. Akkoorden als dat van Schengen (vrij verkeer van personen en goederen tussen de aangesloten landen) begonnen bij de Benelux en vonden later navolging.

De Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen heeft belangstelling getoond om zich aan te sluiten bij de Benelux. Nederland is volgens Verhagen voorstander van 'verregaande pragmatische samenwerking', maar niet van een van een nieuwe structuur. 'Een Benénólux zit er wat mij betreft niet in. Dat klinkt een beetje als een nieuw merk stofzuiger.'
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl