FNV Bouw

Nieuwe cao dakdekkers werkt aan 'hitteverlof'

"Een goede loonsverhoging en serieuze aandacht voor gezond en veilig werken met hitte", zegt cao-onderhandelaar Edwin Bouwers van FNV Bouw & Infra over de nieuwe cao voor dakdekkers (3500 werknemers). In het principeakkoord is afgesproken dat deskundigen een advies uitbrengen welke maatregelen voorkómen dat werknemers in de zinderende hitte boven op een dak werken. "De verwachting is dat dit leidt tot een soort hitteverlof, betaald uit het sociaal fonds." Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van werknemers in vervulling: "Met de schaduw meewerken, wat voor timmerlieden, metselaars en schilders vaak nog wel haalbaar is, is immers voor dakdekkers niet weggelegd." De nieuwe cao voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven kent verder voor 27 maanden een totale loonstijging van 7%.

Lichamelijk zwaar werk in de hitte is in veel beroepen een probleem. "Alleen komt daar op het dak nog eens het gevaar bij dat iemand door de hitte bevangen naar beneden valt", aldus onderhandelaar Edwin Bouwers. In de nieuwe cao is vastgelegd dat een commissie zich voor de noodzakelijke maatregelen door deskundigen laat bijstaan.

De nieuwe cao loopt van 1 januari 2008 tot 1 april 2010. Per 1 juli 2008 krijgen de werknemers 1,75% loonsverhoging; per 1 januari 2009 1,75%, per 1 juli 2009 1,5%, per 1 januari 2010 1,50% en per 31 maart 2010 0,5%. De onkostenvergoedingen worden op dezelfde data verhoogd met het percentage van de loonstijging. Verder gaan de garantielonen voor jeugdigen met een vakdiploma met 15 euro per week omhoog.

Nieuw in de cao is dat werknemers bij ziekte 8 maanden 100% worden doorbetaald, daarna 8 maanden 85% ontvangen en de laatste 8 maanden 70%. Tot nu toe was de doorbetaling 100% in het eerste jaar en 70% in het tweede jaar. "Het totaal blijft gelijk en de inkomensachteruitgang komt minder abrupt", aldus Edwin Bouwers.

Verder worden de komende tijd de mogelijkheden onderzocht om uitvoerend, technisch en administratief personeel onder te brengen in de bedrijfstakeigen regelingen. Ook is afgesproken dat bedrijven bij inhuur van personeel uitsluitend van erkende uitzendbureaus gebruik maken.