Belgische Federale Overheid


12-02-2008

Luchtvervuiling piekt

De verspreiding van verontreinigende stoffen in de lucht is de laatste dagen toegenomen. Door de weersomstandigheden bereikt de concentratie stikstofdioxide (NO2) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vandaag gemiddeld een waarde van 150 microgram per kubieke meter. Dat betekent dan ook dat er op sommige plaatsen ozonpieken zijn die de drempelwaarde van 150 microgram per kubieke meter overschrijden. Onder deze omstandigheden neemt overheid een aantal noodmaatregelen. Het gaat om maatregelen van de "interventiedrempel 1".

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt de toegelaten snelheid beperkt tot 50 kilometer per uur en tot 90 kilometer per uur op de ring. Er zullen ook meer snelheidscontroles zijn.

Ook in Wallonië worden hoge concentratie gemeten. In Vlaanderen heeft de luchtkwaliteit voorlopig minder te lijden.
Met enkele gedragswijzigingen kunt ook u helpen de NO2-uitstoot te beperken, en dit niet alleen tijdens vervuilingspieken maar het hele jaar door.

Enkele eenvoudige gedragswijzigingen:

Kies voor het openbaar vervoer, stappen, de fiets ... en laat uw wagen staan.

Als u echt niet zonder de wagen kunt, doe dan aan carpooling.

Pas uw rijgedrag aan: anticipeer, versnel niet bruusk, respecteer de snelheidslimieten, houd uw toerental laag, controleer uw bandenspanning ... Hierdoor helpt u de vervuilende uitstoot tot 30 % verminderen.

Zet de verwarming in gebouwen niet te hoog. Eén graad minder warm doet het energieverbruik al met 8 % dalen en zorgt bijgevolg ook voor minder uitstoot.

Meer informatie over de luchtkwaliteit vindt u op

de website van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL)

de website van Leefmilieu Brussel - BIM

de website van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)

de website van het Waals Gewest