GroenLinks

GroenLinks blij met massale steun voor vaderverlof

12 februari 2008

Ineke van Gent is blij met de massale steun voor haar initiatiefwet 'vaderverlof'. In deze wet wordt voorgesteld om het vaderverlof bij de geboorte van een kind uit te breiden van twee dagen naar twee weken. Uit onderzoek van ikvader.nl blijkt nu dat maar liefst 85% van alle vaders behoefte heeft aan extra vrije dagen na de bevalling.

Dit onderzoek wordt morgen op de Negenmaandenbeurs gepresenteerd. Eerder al tekenden duizenden jonge vaders een petitie op fnv.nl/superpapa, waarin zij de Tweede Kamer en het kabinet oproepen het vaderverlof uit te breiden.

Twee weken vaderverlof
GroenLinks heeft afgelopen najaar een initiatiefwet in de Tweede Kamer ingediend om jonge vaders een wettelijk recht te geven op twee weken vaderverlof. Uit onderzoek is gebleken dat dat goed is voor versterking van de band tussen vader en kind. Bovendien hebben jonge moeders in de eerste dagen na de bevalling veel behoefte aan emotionele en praktische ondersteuning. In veel landen bestaat al een wettelijk recht op betaald vaderverlof: in Engeland, Denemarken en Zweden duurt het verlof twee weken, in Finland achttien en in Portugal zelfs twintig dagen.

Initiatiefwet wordt behandeld in Tweede Kamer
De initiatiefwet vaderverlof wordt dit voorjaar in de Tweede Kamer behandeld. Op dit moment legt Ineke van Gent de laatste hand aan een aantal schriftelijk ingediende vragen en opmerkingen van de andere fracties. Daarna volgt de mondelinge behandeling van het wetsvoorstel in de plenaire vergadering van de Tweede Kamer.