Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen
J u ridische Zaken
Geachte Voorzitter,
Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen die zijn gesteld door de het lid Van Gent (GroenLinks) over de Asherakat.

1
Kent u het bericht 'Eindhovens stel krijgt Ashera uit eerste nest'? 1) Ja.

2, 3 en 4
Wat is uw oordeel over het invoeren van de Asherakat, die een kruising is tussen de Aziatische luipaardkat en de Afrikaanse serval?
Zijn er wettelijke grenzen aan het fokken van katachtigen, dan wel het invoeren van dergelijke gefokte katachtigen?
Gelden de regels in de Flora- en Faunawet ook voor het kruisen van soorten katachtigen? Zo neen, waarom niet?
De Flora- en faunawet heeft de bescherming van in het wild levende plant- en diersoorten als doel. Regelgeving met betrekking tot fokken en kruisen van de in het wild levende diersoorten is niet in de Flora- en faunawet opgenomen. Waar de Flora- en faunawet op kattensoorten van toepassing is, betreft de regelgeving bezit, import en export van deze kattensoorten.
Kattensoorten waarop de Flora- en faunawet niet van toepassing is, kunnen vrij worden ingevoerd. Wettelijke beperkingen met betrekking tot fokken, zijn op deze soorten niet van toepassing.
Een Asherakat is een hybride tussen een huiskat en de Afrikaanse serval (Lepailurus serval), of de Bengaalse tijgerkat (Prionailurus bengalensis). De Afrikaanse serval is opgenomen in bijlage B van de Cites-verordening. De Bengaalse tijgerkat is, afhankelijk van de ondersoort en plaats van herkomst, opgenomen in bijlage A of B van de Cites- verordening. Afhankelijk van de voorouder en de generationele afstand tussen de in de bijlagen opgenomen voorouder, zijn er aan de invoer van een Asherakat in Nederland eisen verbonden.
5
Bent u van plan regels te gaan stellen om te voorkomen dat er allerlei ongewenste fokproducten ontstaan of ingevoerd worden? Zo neen, waarom niet? Voor het antwoord op deze vraag, verwijs ik u naar het antwoord op vraag 414 van de vragen die zijn gesteld na aanleiding van de Nota Dierenwelzijn (Kamerstukken II 2007/08, 28 286, nr. 96).
DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

1) http://www.telegraaf.nl/binnenland/3037589/_Reuzenkat_van_27_mille__.html?p=15,1