European Parliament



Culturele hoofdsteden 2008: Liverpool en Stavanger Cultuur - 12-02-2008 - 11:33

De 'Liver Building', de 'Cunard Building' en de 'Mersey Docks' en 'Harbour Company Building' gezien vanaf de overkant van de rivier de Mersey in Liverpool © Belga/AFP PHOTO/PAUL ELLIS Liverpool, Culturele hoofdstad 2008

Liverpool en Stavanger zullen zichzelf dit jaar op de culturele kaart van Europa zetten, aangezien zij dit jaar de titel 'Culturele hoofdstad van Europa dragen. Theatervoorstellingen, concerten en tentoonstellingen zijn slechts enkele van de evenementen die beide steden plannen. Verwacht wordt dat duizenden mensen deze twee havens in de loop van het jaar gaan bezoeken.

Beide steden staan één jaar in de internationale schijnwerpers, en hebben zo de mogelijkheid om zich op cultureel vlak te profileren. Sinds 1985 worden jaarlijks één of meerdere steden als culturele hoofdstad van Europa bestempeld en sinds het begin speelt het Europees Parlement een rol in de beslissing weke stad of steden worden gekozen. De parlementsleden in de commissie cultuur en onderwijs bekijken elke aanvraag op basis van wat de stad te bieden heeft. Daarnaast kan deze commissie ook een publieke hoorzitting organiseren om advies te krijgen.

Liverpool 2008

Voor Liverpool is het stempel 'culturele hoofdstad' een erkenning voor de economische en culturele heropleving die de stad sinds de teloorgang van de traditionele industrieën heeft ondergaan.

Het jaar als culturele hoofdstad ging op 11 januari van start met de uitvoering van 'Liverpool, de musical' met Ringo Starr en de 'Royal Liverpool Philharmonic orchestra'. Verder staat op het programma theater, dans en muziekevenementen waarvan het hoogtepunt, een concert in Anfield (het stadion van Liverpool), op 1 juni zal plaatsvinden. Dit jaar zullen er ook boekfestivals, poëzielezingen en fotografietentoonstellingen worden gehouden.

De status van de Beatles en als werelderfgoed

De Verenigde Naties gaven in 2004 de kust van Liverpool de status van werelderfgoed, gebaseerd op de geschiedenis van de stad als maritieme handelsstad. In de loop der eeuwen hebben de enorme aantallen migranten - hoofdzakelijk Ierse - en zeelieden die de stad aandeden deze tot een godsdienstig diverse stad gemaakt. Dit heeft ook een multiculturele erfenis achtergelaten in deze stad waarin dagelijks de 447.500 mensen naar schatting zestig verschillende talen spreken. De stad is ook beroemd geworden door de Beatles en twee van de populairste en succesvolste voetbalclubs van Groot-Brittannië: Liverpool en Everton FC.

Stavanger: een open haven

Stavanger in Noorwegen, heeft zichzelf voor de gelegenheid als 'open haven' omgedoopt. Stavanger moet gezien worden als een open haven voor kunt en vrijheid van meningsuiting en van nieuwe ideeën. Deze stad bruist ook van de evenementen dit jaar rond architectuur, literatuur, muziek en visuele kunsten. De stad heeft ook aandacht voor uitwisseling door een platform te creëren voor de samenwerking tussen lokale en internationale kunstenaars.

Een hoge levensstandaard, fjorden en sardineblikjes

Noorwegen het 'land van de middernachtzon', fjorden, gletsjers, watervallen en... een prima land om in te leven. Noorwegen staat op de tweede plaats in de ontwikkelingsindex van de Verenigde Naties en op de eerste plaats in de wereld vredesindex.

Stavanger is bekend om de prachtige fjordenlandschappen en is als de hoofdstad van houten huizen in Noorwegen. Het herbergt een aantal merkwaardige musea zoals het oliemuseum en het sardineblikjemuseum. Het gaat goed met de inwoners, waarvan slechts 1% geen werk heeft. Deze rijkdom dankt Stavanger aan de groeiende olie-industrie, de haven, de visvangst en de houtindustrieën.

REF.: 20080211STO20950

Nadere informatie : Liverpool 2008 (in het Engels) Stavanger 2008 (in het Engels) Koers noord en noordwest in 2008 EP-commissie cultuur en onderwijs Luxembourg and Sibiu: 2007 European Capitals of Culture (in het Engels)

Alle nieuwsitems Alle nieuwsitems