Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

30 januari 2008
10.000 verhalen van liefde

Film over zusters van liefde van Tilburg

Op dinsdag 12,19 en 26 februari is de documentaire 10.000 Verhalen van Liefde te zien in de Filmfoyer in Tilburg. 10000 Verhalen van liefde is een film over de congregatie van de Zusters van Liefde van Tilburg. Eind 2007 vierden de Zusters van Liefde hun 175-jarig bestaan. De zusters waren de grondleggers van zorginstellingen zoals wij die vandaag de dag kennen. In de loop der jaren heeft de congregatie 10.000 Zusters van Liefde voortgebracht. Tegenwoordig zijn de zusters werkzaam in vele landen, verspreid over de hele wereld. 10.000 verhalen van liefde is een documentaire van Carine van Vugt en Jeroen Neus, waarin zij de inzet, het geloof en de bezieling van deze vrouwen tonen. Waarom kiezen ze voor dit bestaan en hoe ziet hun leven er dan uit? De film volgt zeven zusters in hun dagelijkse bestaan in Nederland en België, maar ook op de Filippijnen, in Brazilië en Indonesië. De portretten geven een inspirerend en soms ook ontroerend inzicht in een wereld die bij het grote publiek geheel onbekend is. Zr. Lea uit België vertelt in de film over het moment van intreden en het krijgen van een nieuwe naam. In Brazilië neemt Zr. Elisângela ons mee naar haar werk in de moeder- en kindzorg. Het verhaal van Zr. Genoveva uit Nederland laat zien dat er gezorgd moest worden dat de zusters die werkten als onderwijzeressen en verpleegsters te eten kregen. Koken, brood bakken, wassen en strijken voor meer dan 100 zusters was hier vroeger heel gewoon. In Indonesië zien we Zr. Lambertine aan het werk op haar grote school. Zr. Mariannie uit Nederland vertelt over haar werk met zeer moeilijk lerende kinderen. In een van de sloppenwijken van Manilla vertelt Zr. Quinnie over haar pogingen kinderen naar school te krijgen. In het laatste verhaal geeft Zr. Veronika uit Indonesië ons een beeld van de opleiding van jonge zusters. De documentaire geeft een herkenbaar en vertrouwd beeld voor de Zusters van Liefde zelf en gunt de toeschouwer een blik achter de kloostermuren. Na afloop van de film is er mogelijkheid om met de makers in gesprek te gaan. Regie: Jeroen Neus en Carine van Vugt. Nederland 2007, 55 minuten.

Data: Dinsdag 12,19 en 26 februari om 20.00 uur in de Filmfoyer Tilburg, Louis Bouwmeesterplein 1 (bij de stadsschouwburg)

Reserveren: Theatershop Theaters Tilburg 013-543 22 2

Generalaat Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid

Afdeling communicatie & beleid

Hinthamerstraat 164

5211 MV 's-Hertogenbosch

Telefoon: 073 6130033

Fax: 073 6148386

E-mail: generalate@scmm.antenna.nl

Internet: www.sistersofcharity.net

////// Einde persbericht ///////
Bijlagen persbericht

Historische achtergrond informatie Zusters van Liefde Bijschriften beeldmateriaal

Foto 1 Omslag DVD 10.000 verhalen van liefde (ontwerp Carine van Vugt)

Foto 2 Carine van Vugt in gesprek met Zr. Lea Vandickelen (foto Jeroen Neus)

Foto 3 Zr. Quinnie Alambra in de Filippijnen (foto Jeroen Neus) Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Franneke Hoeks

communicatie functionaris generaal bestuur

073 6130033 of 0613421131

hoeks@scmm.antenna.nl


---- --
Achtergrondinformatie

over de Zusters van Liefde

175 jaar Zusters van Liefde

De congregatie van de Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid werd op 23 november 1832 door pastoor- later bisschop- Joannes Zwijsen gesticht in Tilburg.

De grote nood in de samenleving, de kinderarbeid, de lage lonen en slechte gezondheidszorg brachten Zwijsen ertoe op te komen voor textielarbeiders en dagloners in zijn parochie 't Heike te Tilburg. Hij zocht vrouwen die hem zouden helpen bij het geven van onderwijs en het verplegen van zieken en bejaarden. Drie begijnen uit het Belgische plaatsje Hoogstraten gaven aan zijn oproep gehoor en daarmee waren de eerste Zusters van Liefde een feit.

Deze drie eerste Zusters van Liefde begonnen hun werk vanuit een kleine woning aan de Piusstraat in Tilburg. Zwijsen wilde zijn congregatie niet groter laten worden dan 13 zusters. Hij liet aan de Oude Dijk in Tilburg een nieuw huis voor zijn zusters bouwen. De voorgevel van dit huis bestaat nog steeds en wordt "het huis met de 13 celletjes" genoemd. Nu is het een onderdeel van het moederhuis van de Zusters van Liefde in Tilburg.

Zwijsen's zusters zetten zich vanaf het begin in voor onderwijs en gezondheidszorg voor armen en achtergestelden. Niet alleen in Tilburg, maar ook in andere steden bleek er grote nood op het gebied van onderwijs, zorg voor weeskinderen, bejaarden en gehandicapten. De congregatie van de Zusters van Liefde breidde zich snel uit. Zusters begonnen scholen, ziekenhuizen en bejaardenzorg in andere Nederlandse steden en vertrokken naar andere landen. Zij gingen naar België, Engeland, Ierland, Indonesië, de Verenigde Staten, Italië, Suriname, het toenmalige Rhodesië, de Filippijnen en Duitsland. Overal waar zij kwamen richtten zij zich op het geven van onderwijs en zorg.

Momenteel telt de congregatie ongeveer 800 leden die wonen en werken in negen landen (Nederland, België, Engeland/Ierland, de Verenigde Staten, Indonesië, Brazilië, Suriname, Italië en de Filippijnen). In sommige landen wonen nog veel zusters. In andere landen gaat het om een groep van 15 tot 25 zusters. In Suriname en Italië wonen nog maar enkele zusters.

De hele congregatie wordt geleid door het generaal bestuur, gevestigd in Den Bosch. Ieder afzonderlijk deel wordt provincie genoemd en heeft haar eigen provinciaal bestuur. In Nederland is het bestuur gevestigd op de Oude Dijk in Tilburg.

Zusters anno 2007

Al 175 jaar treden de zusters in de voetsporen van Jezus van Nazareth. Barmhartigheid, gastvrijheid en eenvoud zijn belangrijke elementen in het leven en werk van de zusters. Als actieve congregatie deden én doen zij dit door in te spelen op maatschappelijke ontwikkelingen. In Nederland gebeurde dit door het geven van zorg en onderwijs in een periode en op plaatsen waar dit niet vanzelfsprekend was. Zusters waren de grondleggers van onderwijs en zorg zoals wij die vandaag de dag kennen.

De laatste decennia is er veel veranderd achter de kloostergevels in Nederland. Werkzaamheden van Zusters van Liefde werden overgenomen door andere instanties, leef- en woonomstandigheden veranderden, er meldden zich geen jonge vrouwen meer en de vergrijzing sloeg toe.

In Indonesië, Brazilië en de Filippijnen groeit de congregatie echter gestaag verder. Jonge zusters zetten zich in deze landen concreet in voor de zwakken in de samenleving door het geven van onderwijs en zorg.

De zusters in Nederland zijn ervan overtuigd dat het religieuze leven doorgaat, weliswaar in andere vormen. Het gaat er niet om dat Zusters van Liefde in hun huidige vorm moeten blijven bestaan. Het concreet beleven van barmhartigheid en het opkomen voor gerechtigheid en menselijke waardigheid in de samenleving vinden de zusters belangrijker. De komende jaren zullen de zusters zoeken naar mogelijkheden om samen met anderen hun idealen te verwezenlijken. Wat zou het dan ook een prachtig jubileumgeschenk zijn als betrokken mensen, vrouwen en mannen, zich bij hen zouden melden om zich te verbinden als bond- en tochtgenoten.

_________________________

Over de geschiedenis van de zusters van liefde verschenen de onderstaande publicaties: Annemiek van der Veen en Dolly Verhoeven, En toch verschillend. Zusters van Liefde van onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid 1960-2000.


Bestellen:

En toch verschillend / druk 1
En toch verschillend / druk 1
Annemien van der Veen & D. Verhoeven



Hilversum, 2005 ISBN 90-6550-868-6
Jan Brouwers, Na de drie begijnen ging het verder. Geschiedenis van de Congregatie van de Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid: de stichtingen buiten Nederland, 's-Hertogenbosch, 2001 Zr. Alix van de Molengraft, Drie begijnen zijn begonnen. Geschiedenis van tienduizend Zusters van Liefde 1832-1964, 's-Hertogenbosch, 1992. Meer informatie over de spiritualiteit van de Zusters van Liefde vindt u in onderstaande publicaties:

Charles van Leeuwen, Liefde in je naam. Nijmegen, 2007 ISBN 978-90-812289-1-6.


Bestellen:

Liefde in je naam
Liefde in je naam
C. van Leeuwen & Leeuwen, C.J. van



Marjet Derks, Vertrouw op Hem. Voorzienigheid en Godsvertrouwen, Zusters SCMM en Fraters CMM, 's-Hertogenbosch/Tilburg, 2006

Zusters van Liefde, Maria Moeder van Barmhartigheid, Parel van gerechtigheid. 's-Hertogenbosch, 2004

Hein Blommestijn en Jos Huls, Barmhartigheid een levensroeping. Het hart van religieus leven bij Joannes Zwijsen, Uitgave Titus Brandsma Instituut, Nijmegen, 1998 Jos Huls en Hein Blommestijn, Alles alleen uit liefde. De eenvoud als bron van religieus leven bij Joannes Zwijsen, Uitgave SCMM-CMM, 's-Hertogenbosch-Tilburg, 1995.


---- --