Politie Amsterdam-Amstelland



Slechts schaafwonden na aanrijding met vrachtauto / Derkinderenstraat (12/02/08)

Een 37-jarige vrouw uit Amsterdam heeft maandagmiddag op de kruising van de Derkinderenstraat / Charles Leickertstraat slechts schaafwonden opgelopen toen ze met haar fiets in botsing kwam met een rechtsafslaande vrachtwagen.

De 28-jarige vrachtwagenchauffeur uit Purmerend sloeg rechtsaf vanaf de Derkinderenstraat. Ondanks de aanwezigheid van de dodehoekspiegel zag hij de fietser vermoedelijk over het hoofd. Het voorwiel van de fiets kwam onder het rechter voorwiel van de vrachtwagen en de vrouw kwam ten val. Ambulancepersoneel van de GG&GD constateerde slechts lichte verwondingen bij het slachtoffer. De politie heeft van het voorval een proces-verbaal opgemaakt.

Aandacht voor dode hoek De dode hoek van vrachtwagens en bestelbussen is een veel voorkomend probleem bij aanrijdingen. Vrachtwagens moeten dan ook zijn voorzien van een spiegel om die dode hoek zo klein mogelijk te maken. Chauffeurs kunnen gebruik maken van speciale afstelplaatsen voor spiegels. Transportbedrijven kunnen stickers bestellen om op de vrachtauto te plakken. Hiermee geven ze aan andere weggebruikers aan waar de dode hoek van het voertuig zit. De stickers zijn gratis te bestellen op de website van www.cruisecontrol-tv.nl. Fietsers opgelet Fietsers, bromfietsers en voetgangers zijn het meest slachtoffer bij verkeersongevallen met vrachtauto's. Het is vaak beter om achter de vrachtauto te blijven dan ernaast te gaan staan. De belangrijkste tip: Blijf uit de dode hoek. Als je de chauffeur je kan zien, kan deze jou ook zien.