Provincie Antwerpen


12/02/2008

Nieuwe cijfers over leven, wonen en werken in de provincie Antwerpen nu online

70 gemeentelijke woondossiers online op www.provant.be


----------
Hoeveel inwoners heeft Retie? Hoeveel bestaansminimumtrekkers wonen er in Lier? En wat is de beschikbare woonoppervlakte per inwoner in Mortsel? De gemeentelijke woondossiers die de provincie Antwerpen uitwerkt, geven een antwoord op al deze vragen. "Door demografische, socio-economische en woning(markt) gegevens ter beschikking te stellen, helpen we gemeenten bij het uitbouwen van een lokaal woonbeleid" zegt gedeputeerde Bart De Nijn. "Vanaf vandaag zijn de cijfers t.e.m. 1/01/2007 online op onze website, binnenkort brengen we een vergelijkende studie uit tussen de verschillende gemeenten."

Op 1 augustus 1995 startte de provincie met het project 'gemeentelijk woondossier'. Dit om objectieve gegevens over het wonen in kaart te brengen en gratis ter beschikking te stellen van de burger. Met dit project wil de provincie Antwerpen o.a. de gemeentebesturen ondersteunen bij het uitwerken van een lokaal woonbeleid. Ze werkt hiervoor samen met de onderzoeksgroep OASeS (Onderzoeksgroep Armoede, Sociale uitsluiting en de stad) van de universiteit Antwerpen.

De provincie maakte van alle 70 gemeenten een gemeentelijke woondossier dat ter beschikking wordt gesteld via een databestand en via de provinciale website. Concreet bestaat dit dossier uit kwalitatieve gegevens geïntegreerd in de 'Sociale Kaart' en statistische fiches met cijfermateriaal. De statistische fiches bevatten demografische, socio-economische en woning(markt) gegevens van een gemeente of arrondissement. De kwalitatieve fiches spitsen zich toe op allerhande niet-cijfermatige informatie zoals de coördinaten van sociale huisvestingsmaatschappijen en hun werkgebied, sociaal verhuurkantoren, gemeente- en OCMW-informatie inzake huisvestings- en milieureglementen, enz.

De gegevens worden sinds 1991 bijgehouden. Vanaf vandaag is de 11de versie van het gemeentelijk woondossier beschikbaar. De cijfergegevens werden, voor zoverre ter beschikking, geactualiseerd tot en met 1/1/2007.

Bart De Nijn: "Naast het ter beschikking stellen van de informatie, vergelijken we ook de verschillende gegevens en brengen we een kwalitatieve publicatie uit over het woonbeleid. Dit jaar is het hoofdthema Huisvestingsdimensies. We zijn volop bezig met de uitwerking, in maart/april wordt de publicatie voorgesteld aan de pers."

Ook voor de pers kunnen de gemeentelijke woondossiers zeer nuttig zijn omdat u er per gemeente, arrondissement of over de hele provincie, gegevens in terug vindt. Neem dus zeker een kijkje op de provinciale website: www.provant.be/woondossiers Verantwoordelijke gedeputeerde:
Bart De Nijn, N-VA
tel. 03 240 52 60

Perscontact:
Iris Raemdonck, dienst welzijn en gezondheid
iris.raemdonck@welzijn.provant.be
tel. 03 240 56 40