Time : 11:40:00
Date : 12 February 2008
Sender Name: Pressroom 80

Speedo lanceert nieuw high tech Olympisch zwempak

SPEEDO 'SPACE AGE' ZWEMPAK KLAAR VOOR TAKE OFF
"......I feel like a rocket"(Michael Phelps)

Londen, 12 februari 2008 - Ter gelegenheid van haar 80e verjaardag, stelt Speedo - 's werelds grootste badgoedmerk - SPEEDO LZR RACER® voor: het snelste zwempak ooit gemaakt.

Speedo werkte samen met het Amerikaanse ruimte agentschap NASA en verschillende internationale onderzoekscentra om een sneller pak te ontwikkelen. Het pak heeft 10% minder passieve weerstand* dan Speedo's FASTSKIN FSII dat in 2004 gelanceerd werd en 5% minder passieve weerstand* dan de Speedo FS-PRO dat in maart 2007 op de markt kwam en waarmee 21 wereldrecords werden gebroken.

Het LZR PULSE materiaal waaruit het pak is gemaakt, is een lichtgewicht stof met lage weerstand, is waterafstotend en sneldrogend. De LZR RACER is het eerste volledig 'bonded' zwempak ter wereld dat ultrasoon aan elkaar is gelast, waardoor het naadloos lijkt te zijn. In de stof werden bovendien ultralage-weerstand LZR panelen aangebracht die een 'Hydro Form Compression systeem' vormen; een systeem dat ervoor zorgt dat het volledige lichaam van de zwemmer in een meer gestroomlijnde vorm wordt gedrukt en dat de zwemmer toelaat zich krachtiger en soepeler door het water te bewegen.

"Vanaf ik het wateroppervlak raak, voel ik mij net een raket", aldus Michael Phelps; houder van zes wereldrecords. Phelps werkte mee aan de ontwikkeling van het pak en zal later dit jaar op de Olympische Spelen aantreden in de LZR RACER bij zijn poging om 8 gouden medailles te veroveren. "Ik kan nauwelijks wachten om er wedstrijden mee te zwemmen... hiermee zal de zwemsport alweer een nieuw niveau bereiken."

Speedo analyseerde de lichamen van meer dan 400 topzwemmers en testte meer dan 100 verschillende stoffen en zwempakontwerpen in de meest toonaangevende onderzoekscentra ter wereld. Om zwemmers toe te laten sneller dan ooit te zwemmen, werkten ze met partners van over de hele wereld: het NASA Langley Research Centre, het Australian Institute of Sport (AIS), de Otago University in Nieuw Zeeland en werd gebruik gemaakt van CFD (Computational Fluid Dynamics) software van ANSYS, Inc. die ook gebruikt wordt in de Formule 1 en de America's Cup zeilrace.

Het resultaat is een zwempak waarvan de driedimensionale anatomische vorm een kernstabilisator bevat met corsetachtige grip die de zwemmer op zijn plaats houdt en hem steun geeft opdat hij de ideale lichaamspositie langer kan behouden zonder aan flexibiliteit of bewegingsvrijheid in te boeten.

Het unieke LZR RACER design verhoogt ook de doeltreffendheid van de zuurstofinname met 5%** waardoor de zwemmers langer krachtig kunnen zwemmen.

Zwemmers die meewerkten aan de ontwikkeling en het testen van de Speedo LZR RACER noemen het pak 'buitenaards'. "Het lijkt wel of je bergaf zwemt", liet wereldrecordhouder Libby Lenton zich ontvallen.

Het unieke 'space age' design van de Speedo LZR RACER zorgt ook nog voor een andere wereldprimeur; nl. op het vlak van mode in de sport. Rei Kawakubo, oprichtster van het internationale modehuis Comme des Garçons speelde immers een belangrijke rol bij het ontwerpen. Haar opvallende printontwerp op het zijpaneel van het pak omvat het Japanse 'kokoro'-karakter (wat Hart, Ziel, Geest betekent) van de gerenommeerde kalligraaf Inoue Yu-ichi.

De Speedo LZR RACER werd goedgekeurd door FINA (Fédération Internationale de Natation Amateur) en wordt vanaf maart 2008 geïntroduceerd tijdens nationale wedstrijden over de hele wereld. Later op het jaar zal een versie voor de detailhandel beschikbaar zijn.


*De volledige versie van dit persbericht, meer gedetailleerde informatie, fact sheets, alsook hi res beeldmateriaal: http://www.pravdapressroom.be/downloads/speedo.zip

Voor alle bijkomende persinfo:
Pravda Pressroom;
Tom Muysers: tel 03 231 31 51 - tom@pravdapressroom.be

URL: http://www.pravdapressroom.be/downloads/speedo.zip

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR