Drie academische scripties bij NRIT Media verschenen

Betekenis van co-creatie, geur en flow onderzocht

Bij NRIT Media verschijnen deze week drie scripties waar de beleving centraal staat. Zo heeft Esther Dekker onderzocht hoe geur kan worden ingezet om de tevredenheid van gasten te verhogen, beschrijft Krystle Stok hoe flow de sleutel is tot emotionele en duurzame betrokkenheid en heeft Didi Verhagen onderzocht hoe co-creatie waarde toevoegt aan de belevenis en betekenis van een vrijetijdsactiviteit.

Didi Verhagen: Co-creatie leidt tot zelfontplooiing Auteur Didi Verhagen heeft onderzocht hoe co-creatie kan bijdragen aan het creëren van een betekenisvolle vrijetijdsbeleving. Bij co-creatie denkt de gebruiker mee en levert een actieve bijdrage aan het ontwikkelingsproces van een vrijetijdsactiviteit. Op deze manier biedt co-creatie de deelnemer bepaalde ontwikkelmogelijkheden waardoor een transformerende beleving in de vorm van zelfontplooiing gecreëerd wordt. Zelfontplooiing ofwel ontwikkeling is wat ieder mens, bewust of onbewust, nastreeft. De scriptie biedt interessante inzichten in dit proces en verbindt de begrippen spel, co-creatie herinnering en transformatie met elkaar.

Esther Dekker: Geur stimuleert tevredenheid
In deze scriptie onderzoekt auteur Esther Dekker het instrument 'geur' als toegevoegde waarde voor saunafaciliteiten. Door het inzetten van geur kunnen emoties namelijk positief beïnvloedt worden en zo vindt er een sterkere beleving plaats. In de scriptie laat de auteur verschillende theorieën los op het begrip 'beleving' en gebruikt het tevredenheidgevoel als meetinstrument hiervoor. Deze kan worden uitgedrukt in verschillende niveaus, variërend van rustig tot opgewonden en van ongelukkig tot gelukkig. Uit het experiment in de saunafaciliteiten is gebleken dat geur emoties beïnvloedt en tevredenheid kan stimuleren.

Krystle Stok: Van flow naar betrokkenheid
De auteur Krystle Stok onderzoekt in haar scriptie de relatie tussen 'flow' en duurzame betrokkenheid bij een vrijetijdsactiviteit. Flow wordt omschreven als de toestand waarin men zeer geconcentreerd is en daar intens van geniet. De auteur concludeert dat, wanneer iemand tijdens een vrijetijdsactiviteit in flow raakt, de emotionele en duurzame betrokkenheid verhoogd wordt. Door meer inzicht te verkrijgen hoe deze toestand uitgelokt kan worden, kan een vrijetijdsaanbieder hier beter op inspelen. Om de hypothese in de praktijk te toetsen is op kleine schaal een experiment gedaan met de nieuwe game ervaring EyeToy.

Academisch niveau
De drie studenten zijn in 2006 afgestudeerd aan de NHTV internationale hogeschool Breda. De scripties zijn geschreven onder begeleiding van de competentiegroep Imagineering. De studenten hebben gekozen voor een afstudeertraject op academisch niveau, het zogenaamde IRCALT-traject. IRCALT staat voor International Research & Consulting Academy for Leisure & Tourism. Momenteel studeren Esther Dekker en Krystle Stok aan de Universiteit van Utrecht en Didi Verhagen aan de Universiteit van Tilburg. Zij verwachten in juni 2008 af te studeren.

NRIT Scriptiefonds
Deze drie scripties maken onderdeel uit van het NRIT Scriptiefonds en zijn bij NRIT Media te bestellen voor ¤ 75 euro per stuk. De drie scripties zijn ook als pakket te bestellen tegen een aantrekkelijke pakketprijs van 180 euro.

Voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

NRIT Media
Ton Vermeulen
Paardeweide 3
4824 EH BREDA
076 542 06 00
ton@nrit.nl