Ingezonden persbericht



- Onder embargo tot 12 februari, 15.30 uur -

Persbericht

Merendeel bedrijfsleven digitaal onveilig

Den Haag, 12 februari 2008 -- Nederlandse bedrijven zijn zich niet goed bewust van de risico's van digitaal dataverkeer. Dit blijkt uit de eerste resultaten van de Digibarometertest die Digibewust vandaag, samen met staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk, presenteert. 60% van de respondenten die de Digibarometertest hebben ingevuld is zelf ooit slachtoffer geworden van een digitaal incident, zoals een virusinfectie, diefstal van een laptop of een defect in de infrastructuur. Toch denkt een ruime meerderheid (80%) dat de digitale veiligheid op orde is. De resultaten werden gepresenteerd in het kader van Safer Internet Day 2008.

Van de 5.000 respondenten heeft ruim 80% een backup beleid. Ook hanteert bijna de helft van de bedrijven verschillende niveaus van databeveiliging. Bijna 90% heeft virusscanners geïnstalleerd, 80% gebruikt een spamfilter, en 85% heeft een firewall. Slechts de helft van de bedrijven geeft aan dat er binnen het bedrijf heldere afspraken gelden over downloaden en het bekijken van websites. 30% heeft geen beleid voor het openen van e-mailbijlages. Ook ontbreekt het vaak (49%) aan een officieel wachtwoordenbeleid. 'De Digibarometer blijft voorlopig online', aldus staatssecretaris Heemskerk. 'Ook wordt de test uitgebreid met een pagina waar bedrijven zichzelf kunnen vergelijken met anderen bedrijven of branches. 50 Bedrijven die de test hebben ingevuld en slecht hebben gescoord krijgen de mogelijkheid hun digitale bedrijfsvoering te laten doorlichten door een professionele ICT-adviseur.'

www.workhacks.nl

Vanaf vandaag kan men ook gebruik maken van de website www.workhacks.nl. Dit nieuwe initiatief van Digibewust biedt mensen op de werkvloer de mogelijkheid om ideeën aan te leveren om het werk efficiënter, aangenamer of spannender te maken. Deze ideeën komen ook in aanmerking voor een Award die later dit jaar wordt uitgereikt.

Safer Internet Day

De resultaten zijn vandaag gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in het teken van de Europese Safer Internet Day, een initiatief van de Europese Commissie. Op deze dag worden in heel Europa activiteiten georganiseerd die aandacht vragen voor veiligheid op internet, zoals een Europese scholencompetitie, een europees jongerenforum en een wereldwijde blogathon. In Nederland wordt deze dag ingevuld door Digibewust met een bijeenkomst is het Museum van Communicatie (Den Haag, vanaf 15.00 uur) met Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken en Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66). Meer informatie is te vinden op www.digibewust.nl/SID2008.

Over Digibewust

Digibewust, een samenwerkingsverband tussen overheid en bedrijfsleven, wil bij gebruikers de kennis en het vertrouwen in de mogelijkheden van digitale middelen versterken. Daarnaast wil Digibewust gebruikers aanzetten tot actie, om op een bewuste manier met bijvoorbeeld de computer, digitale middelen als pda's en mobiele telefoons om te gaan en daarbij zelf ook de verantwoordelijkheid te nemen. Zowel bedrijfsleven als overheid en diverse belangenorganisaties zijn betrokken bij Digibewust. Kijk voor meer informatie op www.digibewust.nl.


---