Ingezonden persbericht


persinformatie
Aanvoertoename zorgt voor omzetverbetering in januari

De gezamenlijke bloemenveilingen in Nederland hebben in januari een omzetverbetering van 2% ten opzichte van januari 2007 gerealiseerd. De omzet kwam uit op 350 miljoen euro. Door een stijging van de aanvoer van 10% kon deze omzetverbetering worden gerealiseerd. De gemiddelde prijs die voor de producten werd betaald daalde met 2 cent naar 30 cent. De snijbloemenomzet nam af met een kleine 4%. De omzetgroei kwam deze maand dan ook voor rekening van de kamer- en tuinplanten. Deze stegen respectievelijk 13,7% en 9,1%. Dit blijkt uit recente cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).

Snijbloemen
De snijbloemen omzet daalde zoals gezegd met bijna 4% tot 219 miljoen euro. Er werd behoorlijk wat meer aangevoerd dan een jaar eerder. De 1 miljard 75 miljoen stuks betekende een groei van het volume van 9,9%. De gemiddelde prijs had mede onder deze toename te leiden. De gemiddelde prijs nam af met 3 cent tot 20 cent.
. Opvallend was de grotere aanvoer van rozen in januari van dit jaar. Er werden maar liefst 287 miljoen rozen aangevoerd. Dit was 16,4% meer dan een jaar eerder. De toename kwam met name door de grotere aanvoer vanuit het buitenland. Bijzonder was dat zowel de grootbloemige rozen alsook de kleinbloemige soorten aanzienlijk meer werden aangevoerd. De vermeende problemen met de aanvoer vanuit Kenia vanwege onrusten in dat land bleken ongegrond. De aanvoer uit dat land nam in januari toe met een kleine 30%.
. Voor troschrysanten is er momenteel maar weinig markt. Dit kan althans worden geconcludeerd uit de cijfers van januari voor dit product. De aanvoer nam weliswaar 4,6% toe, maar de kopers zaten niet op deze uitbreiding te wachten. De prijs daalde met 9 cent tot 26 cent gemiddeld. Hierdoor daalde de omzet in dit product met bijna een kwart (-23,3%).
. Ook de statistieken voor het product Gerbera sprongen er uit. De aanvoer van dit product nam 20% toe tot ruim 56 miljoen stelen. Door deze ruimere beschikbaarheid daalden de gemiddelde prijzen. Er werd de afgelopen maand 16 cent betaald. Vorig jaar nog werd voor een Gerbera 24 cent betaald. De omzet daalde met bijna 17%.
. Cymbidium was een van de weinige producten in januari die betere resultaten boekte dan een jaar eerder. Bij een iets lagere aanvoer (1,1%) nam de gemiddelde prijs met 27 cent toe. Hierdoor steeg de omzet met 12,9% tot ruim 6 miljoen euro. De vraag is wel of de gemiddelde prijs van E2,22 puur voor het product zelf werd betaald of dat er een steeds groter aandeel toegevoegde waarde in deze prijs zit verwerkt.

Kamerplanten
De omzet van kamerplanten groeide in januari met 13,7% tot 126 miljoen euro. De aanvoer nam toe met 11,6% tot afgerond 87 miljoen stuks. Gemiddeld werd E1,47 afgerekend tegen E1,44 een jaar eerder.
. Phalaenopsis liet wederom een sterke stijging in de aanvoer zien. Het leek er op dat de markt deze uitbreiding even niet kon verwerken. De gemiddelde prijzen moesten omlaag. Vorige maand werd er nog E4,54 betaald voor een plant. Vorig jaar was dit nog E5,15. De omzet steeg nog wel met 46,2%
. Anthurium kende net als Phalaenopsis een sterke uitbreiding van de aanvoer. Door de toename van 41,1% moest de gemiddelde prijs ook hier een stapje terug doen. Dat stapje bedroeg 62 cent waardoor de gemiddelde prijs voor een Anthurium uitkwam op E3,32. De omzet kwam nog wel hoger uit dan een jaar eerder en groeide met 18,9%.
. De bolbloemen werden in januari volop aangeboden. In de top 10 waren Hyacinthus, Narcissus en Muscari terug te vinden. Van deze producten nam de aanvoer toe. Deels door uitbreiding in het areaal, maar ook omdat Pasen dit jaar vroeg is. Hierdoor plannen kwekers hun productie eerder. Voor Muscari en Narcissus bleek dat een goede keuze, voor Hyacinthus echter niet. Bij een uitbreiding van ruim 29% van de aanvoer van dit product, daalde de gemiddelde prijs met 13 cent.

Tuinplanten
Door het zachte weer kon de omzet van tuinplanten in januari een hogere omzet noteren dan een jaar eerder in januari. De omzet nam toe met 9,1% tot 4,4 miljoen euro. De gemiddelde prijs nam af. Er werd 88 cent betaald tegen 91 cent in dezelfde periode vorig jaar.
. Helleborus kende ruim een verdubbeling van de aanvoer. Hierdoor ging de prijs omlaag. Er werd E1,36 betaald en dat was 79 cent minder dan in januari 2007. De omzet nam af met 1,4% tot 544 duizend euro.
. Primula was dit jaar vroeg op de markt. De aanvoer steeg met 176%. Blijkbaar kon de markt deze uitbreiding goed aan. De gemiddelde prijs daalde slechts met 2 cent tot 30 cent. Hierdoor nam de omzet met 178% toe.


- einde persinformatie -