KNMG

De KNMG over RVZ-rapport 'Goed patiëntschap'

De KNMG vindt het belangrijk dat de RVZ dit signalement heeft opgesteld en 'goed patiëntschap' definieert in concrete handelingen. Deze handelingen zijn niet nieuw, maar dragen beslist bij aan het wederzijds vertrouwen en respect dat nodig is voor de arts-patiëntrelatie. Het spreekt bijvoorbeeld voor zich dat agressie niet acceptabel is. De impact van agressie is voor hulpverleners, net zoals claimend gedrag of het stellen van onredelijke eisen door patiënten enorm. Dit getuigt niet van respect voor de professionele integriteit van de hulpverlener.

De patiënt is steeds beter geïnformeerd en dit betekent dat de patiënt en de arts nog beter in staat zijn tot gezamenlijke besluitvorming (shared-decision making). Artsen moeten oog en oor hebben voor de inbreng van de patiënt en verdisconteren dat - voor zo ver mogelijk- met hun professionele standaard. Als patiënt en arts een behandeling afstemmen en afspreken, dan betekent dat de patiënt zich hieraan heeft gecommitteerd. Maar als de patiënt - om wat voor reden dan ook- daarvan terug wil komen, dan moet de patiënt dát ook met zijn arts bespreken. De patiënt kan dan alsnog besluiten de behandeling niet voort te zetten. De RVZ zet met dit signalement 'Goed patiëntschap' op de agenda.

Om de driehoek (tussen patiënt, arts en verzekeraar) compleet te maken, mag wat de KNMG betreft het volgende signalement gaan over 'Goed verzekeraarschap'.

Publicatie datum: 12-02-2008