Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
12 februari 2008

Maastrichtse cultuurwetenschappers enige Nederlandse partner

Onderzoeksethiek India en Kenia op UM-agenda

De Maastrichtse Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen tekent deze week een contract met de Europese Commissie voor een driejarig project rond ethiek van wetenschappelijk en technologisch onderzoek in India en Kenia. De UM is de enige Nederlandse partner in dit project. Het doel is het opstellen van twee nationale manifesten voor onderzoeksethiek in India en Kenia. De UM-onderzoekers verwachten dat ook Europa kan leren van de ervaringen in Kenia en India over democratisering van wetenschap en techniek, over het beter betrekken van burgers bij wetenschap- en techniekontwikkeling en het werken aan een duurzame samenleving voor iedereen. Met het project is 1,8 miljoen euro gemoeid, waarvan een kleine 185.000 euro naar de UM gaat.

Onderzoeksethiek is een verzamelbegrip voor de normen en waarden die wetenschappelijk onderzoekers in hun werk hanteren. Net als de 'gewone' ethiek wordt de onderzoeksethiek beïnvloed door onder andere de cultuur, religie en maatschappelijke ontwikkeling van een land. Omdat wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen een grote rol spelen bij de ontwikkeling van landen, is aandacht voor de onderzoeksethiek rond deze ontwikkelingen belangrijk.

De projectgroep gaat proberen het onderzoeksklimaat in India (een zogenoemde 'emerging economy') en Kenia (een 'developing country') te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun eigen onderzoeksethiek en het op gang brengen van de internationale dialoog tussen onderzoekers. De lokale ontwikkeling en context van een land speelt daarbij een grote rol. In Kenia zijn bijvoorbeeld de kennis-afhankelijkheid en 'brain-drain' aandachtspunten, in India spelen onder andere de sterke groei van onderzoeksstructuren in de ICT en landbouw en de grote maatschappelijke druk om wetenschappelijk onderzoek ten goede te laten komen aan het dagelijks leven van de bevolking een rol. Om dit tot stand te brengen gaan Europese onderzoekers (vanuit de UM gaat het om prof. dr. Wiebe Bijker en dr. Ragna Zeiss) naar India en Kenia om samenwerking met collega-onderzoekers ter plekke op te zetten. Bijker is de momenteel al voor voorbereidingen naar India; het project start officieel in maart. In netwerken van Europese, Indiase en Keniaanse onderzoekers worden ervaringen over onderzoeksethiek en wetenschapsbeleid uitgewisseld. Ook vertegenwoordigers van 'civil society' groepen (actiegroepen, niet-gouvernementele organisaties, burger-initiatieven) worden erbij betrokken.

Wiebe Bijker: "Verwachting is dat ook Europa kan leren van de ervaringen in Kenia en India over democratisering van wetenschap en techniek, over het beter betrekken van burgers bij wetenschap- en techniekontwikkeling, en over het werken aan een duurzame samenleving voor iedereen." De officiële naam van het project is 'Science, Ethics and Technological Responsibility in Developing and Emerging Countries (SET-DEV)' en de subsidie komt van het Europese Science in Society Program (een zogeheten 7e kader project). Maastricht meegerekend wordt het uitgevoerd door elf Europese, Indiase en Keniaanse partners.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij dr. Ragna Zeiss, tel. 043-38 84795, e-mail r.zeiss@tss.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Maastricht University
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.