Ingezonden persbericht


Persbericht

12 februari 2008

Heemschut wil monumentenstatus Amerikaanse ambassade

Heemschut verzoekt de gemeente Den Haag het gebouw van de Amerikaanse ambassade in te schrijven in het gemeentelijk monumentenregister. Heemschut is van mening dat het gebouw, op de hoek van het Lange en Korte Voorhout, van algemeen belang is voor de gemeente Den Haag vanwege de architectuurhistorische en beeldbepalende waarde. Het gebouw, een ontwerp van de Amerikaanse architect Marcel Breuer (1902-1998), is ook van nationaal belang. Een beschermde status van het gebouw is volgens Heemschut, de landelijke vereniging die zich inzet voor het cultureel erfgoed, noodzakelijk voordat er een discussie ontstaat over invulling van die plek. De Amerikaanse ambassade verhuist binnenkort naar een nieuwe locatie in Wassenaar.

Rijksmonumentenstatus nog niet mogelijk

In het verzoek aan de gemeente wijst Heemschut erop dat het gebouw een bijzonder voorbeeld is van de wederopbouwarchitectuur in de stijl van het Nieuwe Bouwen, die is ontstaan in het Bauhaus van Weimar, gekarakteriseerd door een consequente toepassing van de principes van licht, lucht en ruimte. Omdat het gebouw in 1959 werd opgeleverd staat het niet op de lijst van circa honderd topmonumenten van de wederopbouwperiode 1940-1958, die recent door minister Plasterk zijn geselecteerd om te worden aangewezen als rijksmonument. Voor aanwijzing als rijksmonument moet het gebouw minimaal vijftig jaar oud zijn. Het warenhuis de Bijenkorf te Rotterdam (1957) en het hoofdkantoor van Van Leer's Vatenfabriek te Amstelveen (1958), eveneens ontworpen door Breuer, staan wel op de lijst. Voor de status van gemeentelijk monument kent de gemeente Den Haag geen beperking ten aanzien van het bouwjaar.

Waarderingsgrondslag

In het verzoek stelt Heemschut onder meer dat het gebouw, met zijn bronzen trapeziumvormige ramen, een zeer markante plaats heeft bij de ingang naar Den Haag vanaf het Malieveld en daarmee een onmiskenbare stempel drukt op de stad. Ook wordt erop gewezen dat de keuze van de architect voor de trapeziumvormige ramen is gebaseerd op de kleine verhoudingen van de Hollandse architectuur zoals die van de aansluitende bebouwing aan het Voorhout, en dat de natuursteenplaten van Muschelkalksteen waarmee de gevels zijn bekleed aansluiten bij de kleur van de Koninklijke Schouwburg aan de overkant. In het interieur keert de uitgesproken trapeziumvorm op veel plaatsen terug, ook in combinatie met gebruik van natuursteen.

Over Heemschut

De Bond Heemschut is de oudste en grootste particuliere vereniging in Nederland, met ruim 7.500 leden, die zich inzet voor de bescherming van cultuurmonumenten en cultuurlandschappen in Nederland. Heemschut signaleert en inventariseert ontwikkelingen die cultuurmonumenten en landschappen bedreigen en onderneemt daartegen actie en / of ondersteunt bestaande initiatieven. Uitgangspunt daarbij is nieuwe ontwikkelingen in harmonie te houden met de waarde en betekenis van het cultureel erfgoed.

Vooraankondiging: Openbaar debat over toekomst Amerikaanse ambassade

Over de waarde en het behoud van de Amerikaanse ambassade organiseren de BNA kring Haaglanden en Heemschut Zuid-Holland een openbaar debat: 'Aan tafel met . Marcel Breuer'. Voor- en tegenstanders zullen het woord voeren over de betekenis en toekomst van het gebouw van de Amerikaanse ambassade. Datum en tijd: 26 maart 2008 van 17.30 tot ± 21.30.
Plaats Koninklijke Academie Beeldende Kunsten in Den Haag Het definitief programma en de wijze van aanmelden volgen op www.heemschut.nl

Meer informatie:

Secretariaat commissie Zuid-Holland van de erfgoedvereniging Heemschut:

Ir. Rob Onel, P.J. Blokstraat 4, 2313 ET Leiden. Telefoon 071 51 43 476, r.onel@wolmail.nl

Zie voor de volledige tekst van het verzoek en de bijgevoegde omschrijving van de Amerikaanse ambassade www.heemschut.nl

Inlichtingen over de bijeenkomst 'Aan tafel met. Marcel Breuer':

Ewout van der Dussen. Telefoon 0172 51 91 29 / 06 177 161 77. vd.dussen@hccnet.nl


---- --