Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 030
Datum: 5 februari 2008

Afsluiting internationaal project over Bio-energie

Op 12 februari a.s. vindt in Oranjewoud de eindconferentie plaats van het internationale North Sea Bio Energy project. Onder leiding van de province Fryslân werden de afgelopen vier jaar door vijf partners in Noordzeelanden nieuwe vormen van duurzame energie ontwikkeld.

In Fryslân richt het project zich voornamelijk op mestvergisting. De betrokken organisaties - onderzoekscentrum Nij Bosma Zathe in Goutum en SNO Energie in Makkinga - zetten zich tevens in voor kennisverspreiding en voorlichting. Dat had tot gevolg dat tal van groepen uit binnen- en buitenland zich ter plekke lieten voorlichten. Een ander resultaat van het project is dat Nij Bosma Zathe in de toekomst warmte van de vergister gaat leveren aan de nieuwe wijk Techum bij zuiden van Leeuwarden. Ook het onlangs in werking gestelde snoeihoutverbrandingsoven in Beetsterzwaag maakte onderdeel uit van het project. De houtsnippers die hiervoor worden gebruikt, zijn afkomstig uit de houtwallen in het omringende landschap. De warmte die vrijkomt, wordt naar het revalidatiecentrum Lyndenstyn geleid en benut voor zowel verwarming als voor warmwatervoorziening. Deze combinatie van landschapsbeheer en energie is tot nu toe uniek in Nederland.

Innovatieve resultaten
In het project North Sea Bio Energy draaide het om het ontwikkelen van diverse vormen van bio-energie. Bio-energie is een vorm van duurzame - en dus relatief schone - energie, die wordt gewonnen uit biomassa, biologisch afbreekbare producten van plantaardige oorsprong. In dit project waren dat hout, mest, energiegewassen en organische reststoffen. Ook in de partnerlanden Schotland, België en Duitsland werden met de technieken verbranding, vergassing en vergisting innovatieve resultaten geboekt. Het project is uitgevoerd in het kader van het Europese Interreg IIIB Noordzee Programma. Vijf partners in vier landen deden mee aan het project: Schotland , België, Duitsland en Nederland. De Provincie Fryslân had de leiding over het project. Met het eindigen van het project houden de activiteiten niet op. Momenteel wordt gewerkt aan een vervolgproject over bio-energie, dat zal worden geleid door België.

Noot voor de pers:

- Lokatie van de conferentie: Golden Tulip Tjaarda, Oranjewoud, 9.30-12.30 uur; 's middags excursie naar Lyndensteyn Beetsterzwaag en SNO Makkinga.
- Nadere informatie: Anna van Dijk, projectleider (058) 2925108 of (06) 36033042 of Geert Knobbe, regionaal projectleider (058) 2925147.


---- --