NEN


Canadezen gebruiken ISO 22000 voor huisdiervoedsel

maandag 11 februari 2008, 12:30

Canadese experts op het gebied van voedselveiligheid zijn van mening dat ISO 22000 ook geschikt is voor de productie van voedsel voor huisdieren. Het verstrekken van ISO 22000-certificaten voor deze sector zou ook mogelijk moeten worden.

Begin dit jaar heeft een consultatie onder een groot aantal Canadese experts op het gebied van voedselveiligheid en diverse andere stakeholders uitgewezen dat ISO 22000, de norm voor management van voedselveiligheid, ook geschikt is voor toepassing bij de productie van voedsel voor huisdieren.

Hoewel men heeft vastgesteld dat huisdiervoedsel niet specifiek genoemd wordt in de norm en de geschiktheid van ISO 22000 voor zowel humane voeding als huisdiervoedsel mogelijk wat vreemd over komt, is het aantal argumenten om de norm wel te gebruiken in deze sector flink groter. Zo stellen de Canadezen dat er veel overeenkomsten zijn tussen het managen van veiligheid van humane voeding en van huisdiervoeding. Voor laatstgenoemde sector bestaat echter geen specifieke norm. Daarnaast biedt een benadering die op HACCP volgens ISO 22000 is gebaseerd volgens meer zekerheid voor de markt en voor fabrikanten van huisdiervoedsel.

ISO/TS 22003, het ISO document voor certificatie en auditing met ISO 22000, noemt diervoederproducenten wel als categorie waarop de norm van toepassing is. De Canadezen zijn van mening dat het ook voor deze producenten van huisdiervoedsel mogelijk moet worden een ISO 22000-certificaat te behalen. In Canada zijn er nu al producenten van huisdiervoedsel met een HACCP-certificaat die overwegen over te stappen op ISO 22000.