Inspectie Werk en Inkomen

Certificatie duikers en beschermingsmiddelen op orde

De certificeerders op de terreinen beroepsduikers en persoonlijke beschermingsmiddelen in Nederland doen hun werk naar behoren. Ze voeren de taken uit die ze moeten doen en leveren daarmee een goede bijdrage aan het functioneren van de werkvelden. Wel zijn er aspecten op die werkvelden die voor verbetering vatbaar zijn. Dat blijkt uit de rapporten 'Veilig werken onder water' en 'Bescherming bepaald', waarmee de Inspectie Werk en Inkomen een reeks onderzoeken afrondt naar de certificatiewerkvelden van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Op het werkveld duikcertificatie zorgen vier certificatie- en keuringsinstellingen voor de certificatie van duikers, reserveduikers, duikploegleiders en duikmedisch begeleiders. De Defensie Duikschool (DDS) en het Nationaal Duikcentrum (NDC) verzorgen die certificatie namens de minister van SZW en zijn voor dit rapport onderzocht. De inspectie is van oordeel dat beide instellingen hun certificatietaken naar behoren uitvoeren. Over het Opleidings- en Trainingscentrum Genie (OTCGenie) en het Nederlands bureau brandweerexamens (Nbbe), die respectievelijk namens de minister van Defensie en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken certificeren, heeft de inspectie geen informatie ontvangen die erop duidt dat de situatie bij hen anders is.
De inspectie vindt het onwenselijk dat DDS met verschillende eisen te maken heeft doordat de duikschool is aangewezen door twee ministers. De inspectie vindt het positief, gelet op de grote risico's voor brandweerduikers, dat de betrokken partijen de eisen voor brandweerduikers gelijk willen stellen aan de eisen voor de andere duikers.

Op het werkveld persoonlijke beschermingsmiddelen is TNO Certification B.V. de enige certificatie- en keuringsinstelling in Nederland. Zij heeft haar taken op orde en geeft blijk van een passende rolopvatting. Bij persoonlijke beschermingsmiddelen gaat het bijvoorbeeld om de certificatie van veiligheidshelmen, handschoenen en persluchtmaskers op grond van een Europese richtlijn. De inspectie concludeert in het rapport dat er op de markt voldoende beschermingsmiddelen beschikbaar zijn die voldoen aan de richtlijn. Het risico voor de arbeidsveiligheid ligt bij werkgevers die niet altijd goede risico-inventarisaties en -evaluaties maken. Daarnaast acht de inspectie het risicovol dat werkgevers de prijs van de beschermingsmiddelen een steeds grotere rol laten spelen in hun afwegingen.

persbericht IWI, 11 februari 2008