Partij van de Arbeid

Den Haag, 11 februari 2008

Vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over illegale (commerciële) drankketen

1.
Heeft u kennisgenomen het artikel "Vrij baan voor drankkeetjes", Telegraaf 10-02-2008 VWA staakt controle op besloten drinkgelagen STAP: Geen medewerking gemeenten"?
2.
Hoe beoordeelt u de stelling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), dat er bij de proef van de VWA geen gemeenten waren die wilden meewerken aan het aanpakken van zuipschuren? Klopt dit? Zo ja, wat is hiervan volgens u de oorzaak? Is er een evaluatie van de proef beschikbaar en is de Minister bereid deze aan de Kamer te sturen?
3.
Klopt het dat sommige gemeenten vrezen dat de openbare orde in het gedrag komt als ze de drankketen en drankhokken van de jeugd sluiten? Bent u met ons van mening dat dit geen reden is om overmatig zuipen in keten daarom toe te staan? Zo ja, ziet u voor zichzelf een rol weggelegd om mee te denken over alternatieven voor de jeugd of beschouwd u dit als een lokaal probleem?
4.
Bent u het met ons eens dat overmatig alcohol drinken (in keten) een probleem is voor de volksgezondheid en overlast en dat er daarom een aanpak nodig is die op beide elementen is gericht?
5.
De VWA geeft aan zich primair te richten op illegale commerciële keten omdat de bewijslast makkelijker te verkrijgen is. Hoe beoordeelt de Minister de keuze om illegale commerciële keten tot prioriteit te benoemen?


6.
Welke mogelijkheden ziet de minister om gemeenten te ondersteunen in het aanpakken van keten op privéterrein?


7.
In gemeenten is veelal bekend waar de illegale commerciële keten zich bevinden. Dit heeft de PvdA in werkbezoeken ondervonden en dit blijkt ook uit het artikel. Hoeveel illegale keten zijn er bij de VWA bekend? Sinds welke datum? En hoeveel keten zijn er de afgelopen 2 jaar gesloten? Hoe vaak is het advies tot sluiting van de VWA overgenomen en hoe vaak niet?

Leo van der Helm
Medewerker Persvoorlichting
Tel: 070 - 318 2704
l.vdhelm@tweedekamer.nl