Gemeente Alkmaar


Dit is een gezamenlijk persbericht van de woningbouwcorporaties (Woonwaard en Van Alckmaer) en de gemeente Alkmaar.

Alkmaar, 11 februari 2008

Overeenkomst Alkmaar en Vogelaar officieel ondertekend

De Alkmaarse wijk Overdie is één van de veertig wijken die minister Vogelaar voor de zomer 2007 heeft geselecteerd voor haar Actieplan Krachtwijken. Het wijkactieplan Overdie dat gereed is, past prima in het actieplan van de minister. Het charter, waarin afspraken tussen het Rijk en Alkmaar staan omschreven, ondersteunt dit wijkactieplan en zal vandaag officieel worden ondertekend door de gemeente en namens het kabinet, minister Vogelaar. Alkmaar is daarmee de tweede gemeente die ondertekent.

"We hebben sinds 2003 een afsprakenkader, met name gericht op de nieuwbouw en verbetering aan de openbare ruimte, voor de periode 2005-2015. Dit wijkactieplan voegt een nieuwe dimensie toe aan de participatie van de wijkbewoners op sociaal-economisch gebied. We gaan binnen de gemeente met meer partijen samenwerken op een nieuwe manier binnen dit gebied. Het actieplan Krachtwijken van Minister Vogelaar heeft een prima impuls veroorzaakt. Bewonersinitiatieven vormen de basis voor een nieuwe (herkenbare) aanpak in de wijk. Het ondertekenen van dit charter zie ik dan ook als een officieel moment dat bekrachtigt waar we al jaren mee bezig zijn èn de extra inzet op de sociale activering van burgers ", aldus Henk Hansen, projectwethouder Overdie.

Hoe zat het ook alweer?
Minister Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie (WWI) wil namens het kabinet binnen acht tot tien jaar van aandachtswijken weer krachtwijken maken. Het gaat om veertig wijken waar ernstige problemen zijn rond wonen, werken, leren en opgroeien, integreren en veiligheid. Minister Vogelaar wil namens het kabinet deze wijken met het programma 'Actieplan Krachtwijken' omvormen tot wijken waar mensen kansen hebben en weer graag wonen. Het Alkmaarse Overdie is één van die veertig wijken.

Overdie
Overdie is al langer bezig een prachtwijk te worden. Samen met de woningbouwcorporaties, politie en de bewoners wordt op allerlei fronten gewerkt aan de leefbaarheid op straat en in de buurt, opknappen en bouwen van woningen. Het wijkactieplan dat nu gereed is, gaat vooral in op de keten. Met de ketenaanpak leggen we de verbinding tussen al die partijen en hebben daarmee een gerichte aanpak om curatief en preventief de mensen in Overdie te stimuleren en te sturen op het gebied van werk, leren, opgroeien en uiteindelijk ook de zorg. De gezamenlijke partijen (gemeente, woningbouwcorporaties, politie, wijkraden,etc.) nemen de regie in handen. Het gaat om bewoners van Overdie te activeren, van goede informatie te voorzien, zodat ze weten waar ze voor wat moeten zijn.

Wim van Veen, wethouder Zorg: "Overdie is een wijk waar migranten en veel mensen zonder werk wonen. Door extra inspanning willen we hun leefsituatie verbeteren. Er gebeurt al veel, maar door meer samenhang tussen de activiteiten en organisaties te brengen, krijgt datgene wat er al is een meerwaarde".

Wijkactieplan Overdie
Doel van het wijkactieplan is bewoners van Overdie perspectief bieden, met name op het gebied van werken & maatschappelijke deelname, leren en zorg. Een nieuwe wijk opbouwen begint ook met een goed perspectief voor de jongeren. Daarom is extra inzet nodig op onderwijs, buitenschoolse opvang en vrije tijdsvoorzieningen. Het plan is door gemeente en woningbouwcorporaties opgesteld, samen met bewonersvertegenwoordigers en partners in de wijk. Het perspectief bieden gebeurt op drie gebieden:

. Werken & Maatschappelijke deelname (activeren, bijvoorbeeld door het aanbieden van werk- en leerervaringsplaatsen (vooral) in de wijk.
. Leren, bijvoorbeeld door uitbreiding voor- en vroegschoolse educatie, meer aandacht voor taalwerving en inburgering.
. Zorg, bijvoorbeeld door een Centrum voor Jeugd en Gezin waar ouders met kinderen van 0 tot 20 jaar terecht kunnen met al hun vragen over opvoeding, gezondheid, en ontwikkeling.

Hoe nu verder?
Het wijkactieplan is aanvullend op het in 2003 reeds vastgestelde Integraal Plan Overdie, waarin met name de nieuwbouw en verbetering aan de openbare ruimte in de wijk zijn afgesproken. Op basis van het wijkactieplan is een overeenkomst tussen het kabinet en de gemeente Alkmaar opgesteld en vandaag door gemeente en namens kabinet door minister Vogelaar ondertekend.

Vanuit de visie in het wijkactieplan, komt er een concreet werkplan voor 2008 met acties die op korte termijn zijn te realiseren.

In het eerste kwartaal van 2008 zal de financiële onderbouwing duidelijker worden.



Gemeente Alkmaar