Ingezonden persbericht


Opnieuw malware actief met Britney en Paris als lokaas

Amsterdam, 12 februari 2008 - De onderzoekers van BitDefender hebben malware ontdekt, die zogenaamd expliciete filmpjes laat zien van beroemdheden, onder wie Britney Spears en Paris Hilton. Deze e-mails leiden echter naar een hostingsite van malwaremakers.

Een duidelijke ontwikkeling in malware is het gebruik van zeer specifieke links van Google-zoekresultaten. Dit soort links neemt de plaats in van directe links naar websites. Zo zijn URL-gebaseerde spamfilters te omzeilen.

Analisten van BitDefender hebben de malware Trojan.Downloader. Exchange.A. genoemd. Als deze trojan eenmaal gedownload en uitgevoerd is, wordt er nog meer malware uitgevoerd (in dit geval een combinatie van rootkit/spambot). Vervolgens bestookt de besmette pc nog meer internetters met links naar de trojan downloader.

De server die de malware host, is eigendom van het RBN (Russian Business Network). In dit bedrijf zijn de beveiligingsprotocollen en de navolging van juridische regelgeving zo slecht geregeld, dat het een wereldbekende vrijplaats is voor spammers en malwareschrijvers.

"De overlap tussen spammers en malwareschrijvers wordt steeds groter. Hiermee ontstaat een vicieuze cirkel waarin spam gebruikt wordt om malware te verspreiden, die op zijn beurt weer meer spam verspreidt. De strijd tegen de eerste is dus tegelijkertijd een gevecht tegen de andere twee", zegt Sorin Dudea, directeur van BitDefender AV Research.

Over BitDefender

BitDefender is wereldwijd marktleider op het gebied van beveiligingsoplossingen. BitDefender is een toonaangevende organisatie op het gebied van detectie van actuele internetdreigingen. Op basis van zijn onderzoeksgegevens ontwikkelt BitDefender de snelste en meest effectieve antivirus- en e-mailbeveiligingssoftware. De beveiligingssoftware van BitDefender is eenvoudig te installeren, te gebruiken en te updaten. De beveiligingsoplossingen van het bedrijf voldoen aan de allernieuwste beveiligingseisen voor computers en servers. De software van BitDefender biedt op dit moment bescherming aan ruim 41 miljoen thuis- en bedrijfsgebruikers in meer dan 180 landen. BitDefender Antivirus-software eindigt steevast in de top van de best geteste pakketten bij bijvoorbeeld de Consumentenbond, ICSA Labs, Checkmark en Virus Bulletin. BitDefender, onderdeel van SOFTWIN, heeft zijn hoofdkantoor in Boekarest, Roemenië. Daarnaast zijn er vestigingen in Duitsland (Tettnang), Spanje (Barcelona) en de VS (Fort Lauderdale, Florida). Meer informatie vindt u op www.bitdefender.com.



Ingezonden persbericht