Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Radio
Het Andere Geluid, dinsdag 12 februari tussen 22.00 en 23.00 op radio 5

In veel Europese, populistische retoriek wordt de islam nog aangeduid als 'niet passend bij de Europese normen en waarden'. Meestal wordt hierbij gerefereerd aan de vormen van islam zoals uitgedragen door eerste - en twweede generatie migranten. Hierbij wordt maar al te gemakkelijk vergeten dat de islam al eeuwen een Europees fenomeen is. Het lijkt onbekend terrein: de islam in Oost-Europa en dan met name in enkele Balkan-landen. Als men zich al herinnert dat deze Europese islam bestaat, wordt zij vaak niet direct als een gevaar gezien. De Balkan -islam geldt over het algemeen als 'gematigd'.

Over een kleine week is het naar alle waarschijnlijkheid zo ver: dan wordt de onafhankelijkheid van Kosovo uitgeroepen. Ongeveer negentig procent van de Kosovaarse bevolking bestaat uit etnische Albanezen en hangt de islam aan. Toch is het conflict tussen Katholiek Servie en Kosovo vrijwel nooit aangeduid als een religieus conflict. De oorzaken voor de verbittering tussen beiden ligt dan ook een stuk gecompliceerder. In Het Andere Geluid aandacht voor de ontwikkeling van de huidige politiek maar ook voor de islam zoals deze in de regio beleefd wordt. Te gast zijn Tweede Kamerlid voor het CDA Pieter Omtzigt, die als rapporteur aan de Raad van Europa belangrijke voorwaarden aan Servië oplegde. Ook schuiven aan de van oorsprong Kosovaarse directeur van Stichting Mondiale Samenleving dhr. Zeki Shehu en antropoloog Ger Duijzings.

Verder aandacht voor de oprichting van AMAN: een associatie van Marokkaanse artsen in Nederland. Volgens hen heeft 'de' Marokkaanse patiënt problemen die onder andere samenhangen met cultuur en religie. Houden zij met een speciale associatie de typering niet juist in stand?

Internet
'Erdogan tegen assimilatie, niet tegen integratie'

De toespraak die de Turkse premier Erdogan dit weekend voor 16.000 Turken in Keulen hield, is door de media verkeerd geïnterpreteerd. Dat is de conclusie van de aanwezige toehoerders zelf. Zowel De Telegraaf als de Spits schrijven dat Erdogan geen voorstander zou zijn van intergratie. Nuri Koca, die zelf het gehele programma in Keulen bijwoonde 'Ik kan niet begrijpen dat mensen zo'n simpel woord op zo'n foute manier vertalen', lees meer.. op onze site www.nioweb.nl

Wilt u reageren naar aanleiding van dit persbericht stuur dan een email naar redactie@islamitischeomroep.nl Dit bericht wordt automatisch verzonden.
www.nioweb.nl