B EN W BERICHTEN 2008 - 06 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 12 FEBRUARI

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1. (12-02) Het college van B en W heeft toestemming gegeven voor een nevenvestiging van de M.J. Schreuderschool voor voortgezet speciaal onderwijs. De nieuwe vestiging wordt geen traditionele school maar een verzameling leerplekken voor jongeren met ernstige gedragsstoornissen die in aanraking gekomen zijn (of dreigen te komen) met justitie. De bedoeling is dat de jongeren na deze school een baan vinden. De nevenvestiging, genaamd 'De Horizon" wordt gevestigd in Delfshaven.

2. (12-02) Het college stelt de raad voor om de motie Van der Hilst (2007-2746) over huiswerkbegeleiding af te doen. De motie draagt het college op om ervoor te zorgen dat kinderen gebruik kunnen maken van huiswerkbegeleiding op school. Scholen kunnen daar desgewenst gekwalificeerde instellingen voor inschakelen. Het college stelt dat instellingen voor huiswerkbegeleiding subsidie kunnen aanvragen om de kwaliteit van de leerling- en huiswerkbegeleiding te verbeteren en de samenwerking met scholen te professionaliseren. Daarnaast kunnen schoolbesturen huiswerkbegeleiding als activiteit opnemen in hun brede school plannen en op die manier een deel van de financiering regelen.

3. (12-02) Het college stelt de raad voor om de Verordening Wet kinderopvang te wijzigen. De tekst wordt aangepast aan de procedure waarmee de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) al enige tijd werkt. SoZaWe maakt de tegemoetkoming kinderopvang rechtstreeks over aan de kinderopvangorganisatie als de ouder hiervoor een machtiging heeft gegeven. Als dit niet het geval is, maakt SoZaWe de tegemoetkoming maandelijks over aan de ouder. Hiervoor hoeven zij niet langer eerst betalingsbewijzen te overleggen. Daarnaast is de aanvraagprocedure voor tegemoetkoming kinderopvang vereenvoudigd. De aanvraag wordt nu eenmalig ingediend, in plaats van ieder kalenderjaar opnieuw.

4. (12-02) Het college van burgemeester en wethouders heeft de financiële middelen beschikbaar gesteld voor de multifunctionele accommodatie (MFA) Educatief Centrum Lombardijen. In deze multifunctionele accommodatie komen de volgende voorzieningen: openbare basisschool De Catamaran, een wijkbibliotheek, een peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, huurappartementen voor senioren en een ondergrondse parkeergarage. De start van de bouw staat gepland voor 1 juni 2008.

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1. (02-02). Het college heeft de Voortgangsrapportage Project Mainportontwikkeling Rotterdam, Bestaand Rotterdams Gebied 2007 (PMR/BRG) vastgesteld en, in overeenstemming met de afspraken in de Uitwerkingsovereenkomst PMR/BRG, aangeboden aan het Ministerie van VROM. Dit gebeurt in het kader van de rijksprocedure Grote Projecten. De rapportage wordt tevens aangeboden aan de gemeenteraad.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (29-01) Het college heeft de bijdrage voor de bouw van het World Music and Dance Centre (WMDC) van de Hoge School voor Muziek en Dans (Codarts) vastgesteld op E 855.549,-. Het college stelde zich eerder al garant omdat het WMDC een aanwinst is voor Rotterdam/Delfshaven.

2. (12-02) Het college heeft het raadsvoorstel en ontwerpbesluit Omissieregeling 2008 en de begrotingsstanden per product vastgesteld. De omissieregeling is een financieel-technische actualisatie van de Begroting 2008.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (12-02) Het college heeft kennis genomen van de conclusies en afspraken van een studiereis naar Montpellier van 1 tot en met 3 november 2007. De gemeente en marktpartijen zijn in Montpellier overeengekomen voortaan in Rotterdam te werken volgens de afspraken die staan in het "Verdrag van Montpellier". Hierin staat dat de gemeente en de marktpartijen elkaar helpen bij het oplossen van knelpunten en hierbij geen dag verloren laten gaan. Dit moet er toe leiden dat Rotterdam voor 2020 inderdaad 56.000 aantrekkelijke woningen toevoegt binnen de stad. Daarnaast gaan zij in 2008 een aantal mogelijkheden bekijken om gebiedsgericht met elkaar samen te werken.

2. (12-02) Het college heeft besloten, na ontvangst van een positief advies van de Rijksdienst voor Archeologie Cultuurlandschap en Monumenten, vrijstelling en bouwvergunning te verlenen voor het wijzigen van de indeling van het pand aan de Scheepstimmermanslaan 11-13. De indeling wordt gewijzigd voor de vestiging van een hotel-restaurant en voor het oprichten van een vluchttrap op het achtererf.

3. (12-02) Het college stelt de raad voor nog een keer een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan het Proveniersplein, omdat de geldigheidsduur van het in 2007 vastgestelde besluit is verstreken. Het voorbereidingsbesluit is nodig om de realisatie van de integrale overkapping van het Centraal Station mogelijk te maken.

4. (12-02) Het college heeft besloten de naar voren gebrachte zienswijzen tegen het verzoek om vrijstelling voor de bouw van winkelboulevard de Vierhavensstrip ongegrond te verklaren. Daarnaast heeft het college besloten de naar voren gebrachte zienswijzen tegen het verzoek om vrijstelling te verlenen voor de reconstructie van de Vierhavensstraat ook ongegrond te verklaren, zodat de vrijstelling kan worden verleend. Het college mandateert de directeur van de dS+V voor het verlenen van de vrijstelling voor de bouw, onder voorwaarde dat het college een verklaring van geen bezwaar van de Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland ontvangt. De winkelboulevard wordt gevestigd tussen het Marconiplein en het Hudsonplein. Deze bestaat voornamelijk uit zogenaamde megamarkten met het thema sport en vrije tijd, een supermarkt en een parkeergarage. De reconstructie van de Vierhavensstraat is nodig om de doorstroming van het verkeer vanaf de A20 en A13 naar het centrum van Rotterdam te verbeteren.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang

1. (12-02) Het college heeft de tekst van het convenant Kinderen doen mee! vastgesteld en de wethouder Volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang gemandateerd om het convenant te ondertekenen. Namens het Rijk zal staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale zaken en werkgelegenheid ondertekenen. Dit gebeurt tijdens de conferentie Armoedebestrijding en schuldhulpverlening op 14 februari. Het convenant bevat afspraken tussen de gemeente Rotterdam en het Rijk met betrekking tot het bestrijden van armoede onder huishoudens met kinderen.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (12-02) Het college heeft besloten het al toegezegde kapitaalkrediet van E 2.635.260,- voor het project E-depot Concern te activeren voor het Gemeentearchief Rotterdam. Daarnaast heeft het college besloten dit project onder de Monitor Omvangrijke Automatiseringsprojecten te brengen. Het project E-depot Concern is gericht op het duurzaam bewaren en ter beschikking stellen van de digitale documenten die zich bij de gemeentelijke diensten en deelgemeenten bevinden. Het E-depot is nodig om de toegankelijkheid en betrouwbaarheid van de digitale Rotterdamse overheid tot stand te brengen en in stand te houden.

2. (12-02) Het college heeft besloten om het mandaat aan SenterNovem voor het verlenen van ontheffingen in de milieuzone kernwinkelgebied Rotterdam te wijzigen. De wijziging houdt in dat SenterNovem ook voor verhuisauto's, circusauto's en kermisauto's bevoegd is ontheffing te verlenen.

3. (12-02) Het college heeft de vormgeving van het Gemeenschappelijk Management Team - Fysiek (GMT - Fysiek) vastgesteld en als gevolg hiervan de Organisatieverordening 2004 gewijzigd. De verordening kende alleen takken van dienst als organisatorische eenheid. Daaraan is nu het GMT toegevoegd. Het GMT moet ervoor zorgen dat op een integrale en dienstoverstijgende manier wordt gewerkt aan de doelstellingen van diensten in de fysieke sector en dat hiervoor kaders worden ontwikkeld. Het college heeft daarnaast besloten het beheer van het budget van het GMT - Fysiek op te dragen aan dS+V.

4. (12-02) Het college heeft de bezwaren tegen een ontslagbesluit ongegrond verklaard en heeft het besluit gehandhaafd.

5. (12-02) Het college heeft de bezwaren tegen een herplaatsingsstatus ongegrond verklaard en heeft het besluit gehandhaafd.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (12-02) Het college van B en W heeft op dinsdag 12 februari 2008 besloten om het wettelijk verplichte cursusgeld voor deelname aan de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) opleidingen Nederlands als tweede taal op de niveaus B1 en B2 voor de deelnemers te vergoeden met ingang van cursusjaar 2007-2008. De hoogte van het cursusgeld voor het cursusjaar 2007-2008 bedraagt E 273,-- voor een opleiding op niveau B1 en E 491,-- voor een opleiding op niveau B2. Op deze wijze ontstaat er geen financiële drempel voor deelname aan deze opleidingen die een vervolg vormen op de inburgeringstrajecten. Deelnemers worden na het succesvol behalen van de examens meer kansen geboden op duurzame participatie in de Rotterdamse samenleving. Eerder heeft het college van B en W al besloten om de eigen bijdrage voor deelname aan een inburgeringstraject tot 1 november 2008 te compenseren.

Schriftelijke vragen

(12-02) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

. mevrouw M. Birinci-Doganer (PvdA) en de heer M.G.J. van Muijen (PvdA) over cultuurspecifieke dieetprogramma's voor oudere diabetespatiënten van niet-Nederlandse komaf.. . de heren M.G.J. van Muijen en M. Heijmen (PvdA) over inbraken bij sportverenigingen. . de heer D. Hoogland (PvdA) over de website en woonkrant Woonnet-Rijnmond. . de heer A. Bonte (Groenlinks) over fietsenstallingsmogelijkheden Centraal Station. . de heer A.S. Mosch (Leefbaar Rotterdam) over de inhuur van externe deskundigen bij planschadeprocedures.


---- --