Ingezonden persbericht


debalie | di 12 februari 2008 | 20.00 | debat

De Geglobaliseerde Glazen Bol #4: De rol van de EU en Rusland

De Verenigde Staten, China, India, Zuid-Afrika en Brazilië zijn de afgelopen maanden besproken in De Geglobaliseerde Glazen Bol, de toekomst van de internationale gemeenschap voorspeld.

Nu is het de beurt aan de EU en Rusland.

In dit rijtje is en blijft de EU een vreemde eend in de bijt. Economisch en als rolmodel heeft de EU veel invloed, maar een klassieke supermacht is het zeker niet. De 27 lidstaten zijn nauwelijks op één lijn te krijgen, met name als het gaat om buitenlandsbeleid en militair strategische ontwikkelingen. Dit speelt al sinds de oprichting, maar de toetreding van de voormalige communistische landen heeft het proces nog moeilijker gemaakt. Het gebrek aan eenheid tussen de Europese lidstaten is misschien wel het duidelijkst zichtbaar in de relatie met Rusland. Veel van de oude lidstaten hebben sinds de val van de Muur toenadering gezocht met Rusland, bijvoorbeeld op het gebied van energie. De nieuwe lidstaten zoeken juist naar verwijdering.

Ondertussen zien de nieuwe lidstaten hun gelijk alleen maar bevestigd door de toenemende assertieve houding van Rusland op het wereldtoneel, met name de antiwesterse retoriek van President Poetin. Ook de ontwikkelingen in Rusland zelf baren zorgen, bijvoorbeeld op het terrein van persvrijheid, democratie en mensenrechten. De Russische keuzes en boosheid bij inmenging van buiten komt echter niet uit de lucht vallen. Al in 1987 schreef toenmalig president Gorbashev in zijn Perestroika-boek:

"I, for one, am sick of the attempts by some politicians to teach others how to live and what policy to conduct. They proceed from the arrogant assumption that the life and policy of their own country is an example and a model of freedom, democracy, economic activity and social standard". 'Perestroika', 1987, pagina 131.

Deze woorden worden door menig Rus hartgrondig gedeeld, alhoewel Gorbashev niet erg populair is. Tegelijkertijd is 'het goede voorbeeld geven' naar verluid juist het sterke punt van de EU. Over dit spanningsveld en de specifieke rol van zowel de EU als Rusland op het wereldtoneel praten Pieter van Os en Wilbur Perlot met Wawrzyniec Smoczy?ski, Lord David Howell en Andrei Piontkovsky.

Bahram Sadeghi gaat verder met zijn speurtocht naar de redenen waarom we geen betere wereld hebben als iedereen, uitzonderingen daar gelaten, die wel wil. Ditmaal staat centraal wie het beste weet hoe de betere wereld te bereiken, het volk of de door haar gekozen vertegenwoordigers. Het resultaat van de zoektocht wordt tijdens de avond getoond. De vierde bijdrage van Visual Foreign Correspondents wordt gemaakt door de Sloveense kunstenaar Igor Stromaijer, die aanwezig is om zijn werk in te leiden.

Wawrzyniec Smoczy?ski komt uit Polen en is chef van het buitenlandbureau van Przekrój Weekly. Voor dit tijdschrift alsmede voor tal van andere Poolse media treedt hij regelmatig op als commentator op buitenlandse politieke ontwikkelingen. Hij is van huis uit Egyptoloog en werkt sinds 2001 voor Przekrój Weekly, eerst als journalist, later als chef van de nieuwsredactie.

Lord David Howell is directeur van British Institute for Energy Economists en mede-voorzitter van de Windsor Energy Group. Hij is plaatsvervangend leider van de Tories in het Britse Hogerhuis, alsmede buitenlandwoordvoerder voor deze partij. Lord Howell is minister geweest voor energie en handel en voor transport. In de jaren zeventig was hij adviseur van Edward Heath en eind jaren zeventig schreef hij toespraken voor Margaret Thatcher. Zijn twee meest recente boeken zijn The Edge of Now; New Questions of Democracy in the network age (2000) en Out of the Energy Labyrinth (2007).

Andrei Piontkovsky is senior fellow bij Hudson Institute in Washington. Hij is een bekend commentator op ontwikkelingen in Rusland zelf en van het Russische buitenlandsbeleid. Hij was columnist voor o.a. Moscow Times en Russia Journal. Hij heeft verschillende boeken geschreven, de meest recente in 2006 Another Look into Putin's Soul. In 2007 werd hij vervolgd voor extremisme, volgens de Washington Post vooral een manier van het Kremlin om criticasters het zwijgen op te leggen.

De Geglobaliseerde Glazen Bol is een serie van De Balie met medewerking van De Volkskrant en Vrij Nederland. Deze aflevering wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het NCDO.

Praktische informatie
Plaats: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 PR Amsterdam Tijd: dinsdag 12 februari, 20.00 uur | Prijs: 8 euro / 6 euro Reserveren: De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur) Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda