Gemeente Vlaardingen


Avontuurlijk Speeleiland Babberspolder-Oost

12 februari 2008

Het Speeleiland dat deze zomer zijn poorten zal openen in Babberspolder-Oost is een speelplaats waar kinderen tot circa 14 jaar zich helemaal kunnen uitleven. Het eiland zal bestaan uit onder andere een grote zandbak, een groot 'voetje-van-de-vloer' klauter- en evenwichtstoestel, een picknickveld, een baai met waterpartij, een klimkasteel en een vuurplaats. Het Vlaardings college van b&w heeft ingestemd met het definitieve ontwerp waarin met jong en oud rekening is gehouden. Half april starten de werkzaamheden.

Het Speeleiland komt tussen de Sneeuwbalstraat en de Rotterdamseweg in een grote waterpartij te liggen en is bereikbaar via een brug en toegangspoorten. Daarachter komt een pleintje met een paviljoen met kiosk, een overdekte vlonder als openluchttheater of -klaslokaal en een terras met uitzicht op een afgeschermde zandbak. De rest van het Speeleiland wordt een avontuurlijke en uitdagende speelvoorziening om te klimmen, te chillen en op ontdekking uit te gaan. Het Speeleiland wordt niet alleen een speeltuin voor individuele kinderen, ook groepen als scholen, dagverblijven en speelprojecten kunnen er terecht. Het 'buitenlokaal' voor bijvoorbeeld natuur- en milieulessen maakt het Speeleiland eveneens geschikt voor multifunctioneel gebruik.

Toezicht
Om het Speeleiland een gratis, prettige en veilige speelplaats te laten zijn, zal stichting Wijkcentrum 't Nieuwelant het toezicht voor haar rekening nemen. De toegankelijkheid voor ouders en verzorgers en de aanwezigheid van het paviljoen zorgen ook voor sociaal toezicht. Het onderhoud van het Speeleiland en de speelvoorzieningen voert de gemeente uit.

Kinderen in de wijk hebben zelf meegeholpen het ontwerp voor het eiland te bedenken. Ideeën als survival, avontuur, kampvuur, spelen met en in water en 'chillen' worden deze zomer dus werkelijkheid in de Babberspolder.