Waterschap Vallei & Eem

Waterschap en gemeenten baggeren in Woudenberg, Veenendaal en Scherpenzeel

Waterschap Vallei & Eem baggert in samenwerking met de gemeenten Scherpenzeel, Woudenberg en Veenendaal de komende weken een aantal sloten en vijvers in de drie gemeenten. Tijdens het werk repareert of vervangt de aannemer waar nodig de oeverbeschoeiing. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart en nemen ongeveer een week per sloot of vijver in beslag. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind maart klaar.

De volgende watergangen krijgen een schoonmaakbeurt:

In Scherpenzeel:

- Vijvers achter sportvelden / de Dreef / Marktstraat;
- Sloot Eikenlaan tussen Willaerlaan en Marktstraat;
- Sloot achter sportvelden langs de Breelaan en Marktstraat
- Sloten / vijvers langs de Voorposten t/m Oude Barneveldseweg;
- Sloten / vijvers langs de Boslaan en omgeving; De Maatjes en Hopeseweg (deels).

In Woudenberg:

- Sloten langs Speelveld Kennedylaan, Sportpark de Grift en de Liniesloot langs het Valleikanaal.

- Dwarswetering langs het Landgoed Geerenstein

In Veenendaal in de wijk Dragonder:

- Vijvers langs de grote Beer en langs 't Koetshuis, Tarweveld, Pollux, Noorderkroon en langs de Polderweg.

Hoe gaat het baggeren in zijn werk?

In Veenendaal worden de werkzaamheden uitgevoerd met een zogenaamde schuifboot. Deze `onderwaterbulldozer' duwt de bagger naar één plek in de vijver. Daar laadt een kraan de bagger op een vrachtwagen. De vrachtwagen voert de bagger vervolgens af. De bagger is niet vervuild en kan worden hergebruikt in bijvoorbeeld geluidsschermen. Vooraf aan het baggeren worden de vissen zorgvuldig gevangen en elders uitgezet. Dat gebeurt in samenwerking met Hengelsportvereniging De Rietvoorn. De firma Jos Scholman bv uit Nieuwegein voert het werk uit.

In Scherpenzeel en Woudenberg wordt gebaggerd met een kraan vanaf de kant. De kraan verplaatst zich hierbij over het land, haalt de bagger uit de sloot en brengt het over in een waterdichte dumper. In grotere sloten of in de vijver wordt een schuifboot ingezet. Deze "onderwaterbulldozer" schuift de overtollige bagger naar een verzamelpunt langs de kant. Een kraan graaft de bagger ter plaatse uit het water en brengt het eveneens over in een waterdichte dumper. Alle bagger wordt overgebracht naar een depot bij Nijkerk. Daar wordt de bagger gedroogd zodat het weer toegepast kan worden als bouwstof. De firma Niebeek Milieumanagement uit Leusden begeleidt het baggeren in opdracht van het waterschap en de gemeenten Scherpenzeel en Woudenberg. Aannemingsbedrijf A. de Heer uit Polsbroek voert het werk uit.

Waarom baggeren?

Op de bodem van iedere sloot of vijver ligt een zwarte laag bagger. Die bestaat uit blad, dode waterplanten, stof en zand. Deze baggerlaag groeit elk jaar ongeveer een á twee centimeter. Een dikke laag bagger kan ervoor zorgen dat bij warm weer het water gaat stinken en er vissterfte optreedt. Ook wordt de afvoer van water belemmerd. Om dat te voorkomen is het nodig om gemiddeld een keer in de tien jaar te baggeren. Door het baggeren zorgen Waterschap Vallei & Eem en de gemeenten voor het juiste waterpeil in de vijvers en voor schoon water waar vissen, vogels en planten goed kunnen toeven