Radboud Universiteit Nijmegen


Wetenschappers buigen zich over Nederlandse mode

Nooit eerder werd door Nederlandse wetenschappers een grootschalig onderzoek gedaan naar mode, maar daarin komt nu verandering. NWO kent een subsidie toe van 550.000 euro aan het project `Dutch fashion in a globalised world'.

Anneke Smelik, hoogleraar Visuele cultuur aan de Radboud Universiteit, leidt het project. Het gaat om een samenwerkingsverband tussen de Radboud Universiteit Nijmegen, ArtEZ hogeschool voor de kunsten, Saxion Hogescholen/Academie Toegepaste Kunst en Techniek, het Amsterdam Fashion Institute en de Universiteit van Amsterdam. Ook de mode-industrie draagt bij aan het onderzoek.

Mode is een belangrijk en zeer zichtbaar onderdeel van de hedendaagse cultuur. En dus verdient het, net als andere hedendaagse cultuuruitingen, wetenschappelijke aandacht, stelt Anneke Smelik. 'De Nederlandse mode is op dit moment nog een onontgonnen onderzoeksgebied, dat we in dit project zullen onderzoeken vanuit verschillende disciplines. We kijken naar mode en identiteit, individueel en op groepsniveau, naar de totstandkoming en betekenis van bepaalde merken en naar de economie rondom mode en kleding, in en om Nederland. Meer in het algemeen willen we erachter komen wat internationaal gezien de relevantie van Nederland als modeland is, en waardoor die bepaald wordt.'

Naast Anneke Smelik zijn bij het onderzoeksproject betrokken: José Teunissen, lector modevormgeving en prof. dr. Dany Jacobs, lector kunst, cultuur en economie (ArtEZ hogeschool voor de kunsten), dr. Michiel Scheffer, lector fashion & material design (Saxion Hogescholen/Academie Toegepaste Kunst en Techniek), het Amsterdam Fashion Institute en de Universiteit van Amsterdam (afdeling economie).

Het onderzoeksproject gaat in juli 2008 van start, met de aanstelling van vier junioronderzoekers, en loopt tot eind 2013. De NWO-subsidie komt voort uit het NWO-onderzoeksprogramma Culturele Dynamiek. Het is bijzonder dat NWO een onderzoeksprogramma honoreert dat in nauwe samenwerking met het hbo is opgezet en ontwikkeld.