Nederlandse Zorgautoriteit


Rekening voor e-mailconsult vaak onterecht

Publicatiedatum: 12-02-2008

NZa verscherpt toezicht op e-mailconsulten

Een aantal online zorgaanbieders brengt onterecht een e-mailconsult in rekening. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar online zorgaanbieders. De NZa heeft alleen voor huisartsenzorg en voor eerstelijns psychologen een e-mailconsult vastgesteld. Voor andere zorgvormen, die vallen onder de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), mag geen e-mailconsult in rekening worden gebracht. Gebeurt dat wel, dan is dat in strijd met de Wmg. De NZa heeft de online zorgaanbieders per brief gewezen op de bestaande wet- en regelgeving.

Uit onderzoek van de NZa blijkt dat een aantal internetaanbieders zich niet houdt aan de wettelijke eisen voor e-mailconsulten. Bovendien zijn er zorgaanbieders die hogere tarieven in rekening brengen, variërend tussen de ⬠12,50 en ⬠125,-. De NZa heeft tot nu toe alleen voor huisartsenzorg een e-mailconsult met een bijbehorend tarief vastgesteld. Dat houdt in dat voor andere zorgvormen die onder de Wmg vallen geen tarief in rekening mag worden gebracht. Het maximumtarief voor een e-mailconsult bedraagt ⬠4,50. Dit bedrag komt bovenop het inschrijftarief dat huisartsen per ingeschreven verzekerde ontvangt. Voor eerstelijns psychologen is geen tarief vastgesteld. Voor deze zorgaanbieders gelden vrije tarieven.

Aan het in rekening brengen van een e-mailconsult voor huisartsenzorg en eerstelijns psychologie zijn voorwaarden verbonden. Een e-mailconsult van een huisarts moet duidelijk ter vervanging zijn van een spreekuurconsult. Het moet gaan om een ingeschreven patiënt. De patiënt moet al een behandelrelatie hebben met de arts. Het mag niet gaan om een eerste consult voor de betreffende aandoening en er moet een overeenkomst zijn met de zorgverzekeraar van de patiënt over het in rekening brengen van een e-mailconsult. Houdt een zorgaanbieder zich niet aan de eisen, dan overtreedt hij de Wmg. Ook als een zorgaanbieder een e-mailconsult in rekening brengt voor zorg anders dan huisartsenzorg en eerstelijns psychologie overtreedt hij de Wmg.

De NZa heeft de online zorgaanbieders en de brancheorganisaties per brief gewezen op de bestaande wet- en regelgeving. Als de NZa na 1 juli 2008 signalen ontvangt over zorgaanbieders die zich niet aan de regels voor emailconsulten houden, dan maakt de NZa gebruik van haar handhavingsbevoegdheden.