Gemeente Spijkenisse


Iedereen moet mee kunnen doen

12 februari 2008

Wmo
College Spijkenisse komt met voorstellen om minima extra te ondersteunen.

Burgemeester en wethouders van Spijkenisse komen met een reeks maatregelen om mensen met een minimum inkomen extra te ondersteunen. Belangrijkste doelstelling is dat iedereen in Spijkenisse mee moet kunnen doen. Om dat te bereiken wil het college het bestaande beleid verder optimaliseren door een aantal financiële bijdragen te verhogen, drempels om voorzieningen aan te vragen verlagen en de samenwerking met andere welzijnsinstellingen verbeteren. Deze instellingen hebben hierover vorig jaar meegedacht en ideeën aangeleverd. Enkele maatregelen zijn inmiddels ingevoerd.

Verhoging bijdrage Sport- en Cultuurfonds
Sinds 2006 heeft Spijkenisse het Sport- en Cultuurfonds. Het college wil de bijdrage voor kinderen uit minimagezinnen verhogen zodat zij beter mee kunnen doen aan sport en culturele activiteiten.

Rotterdampas gratis voor minima
Om de deelname aan maatschappelijke activiteiten te vergroten is de Rotterdampas dit jaar gratis voor inwoners van Spijkenisse met een minimum inkomen; 65-plussers betalen slechts 10 euro voor de pas. De gemeente Spijkenisse betaalt deze Rotterdampassen.

Stimos formulierenbrigade op Werk- en Zorgplein Stimos formulierenbrigade is een laagdrempelige vrijwilligersorganisatie die mensen helpt bij het invullen van formulieren en het aanvragen van (armoede)voorzieningen. Daarnaast geeft de formulierenbrigade voorlichting over inkomensondersteunende voorzieningen. Om de dienstverlening aan minima te verbeteren is Stimos formulierenbrigade te vinden op het Werk- en Zorgplein in Spijkenisse, waar ook gemeentelijke afdelingen voor werk, inkomen en zorg, het CWI, het UWV, het Jongerenloket en 't Spil zitten.

Meer minima bereiken
Er is een groep inwoners die geen gebruik maakt van inkomensondersteunende voorzieningen. Zij maken geen gebruik van overheidszorg, kunnen soms moeilijk lezen en schrijven of hebben een beperkt sociaal netwerk. Deze mensen hebben vaak grote problemen. Door beter samen te werken met andere instellingen, door bestandskoppeling en door persoonlijke benadering wil de gemeente meer mensen uit deze groep opsporen en helpen.

Schulden voorkomen
Het college wil de kwaliteit van schuldhulpverlening verbeteren, met name door meer in te zetten op integrale schuldhulpverlening. Dit houdt in dat mensen niet alleen uit de financiële problemen geholpen worden, maar dat ook gewerkt wordt aan het voorkomen van schulden.

De voorstellen zijn aan de Cliëntenraad SoZaWe Spijkenisse voorgelegd en worden dinsdagavond 12 februari, in de commissie SZW behandeld. Op 5 maart buigt de gemeenteraad zich over de voorstellen.