Gemeente Spijkenisse


Meer camera's houden toezicht in het centrum

12 februari 2008

Onlangs heeft de gemeente het cameratoezicht in het centrum uitgebreid van negen naar zeventien camera's. Spijkenisse heeft al sinds 2001 camera's in het centrum hangen. De camera's zijn een middel om de openbare orde beter te kunnen handhaven.

24 uur per dag camerabeelden
Binnenkort tekent de gemeente een overeenkomst met de politie en de gemeente Rotterdam om de camera's aan te sluiten op de regionale uitkijkruimte aan de Witte de Withstraat in de Maasstad. Personeel van deze uitkijkruimte bekijkt permanent in de weekeinden de beelden live. Ook worden zeven dagen in de week de camerabeelden 24 uur per dag opgenomen en bewaard. Het Openbaar Ministerie is eveneens partner in dit project. Vooruitlopend op de formele ondertekening van de overeenkomst is Spijkenisse al sinds eind januari aangesloten op de regionale uitkijkruimte en worden de beelden bekeken.

Scherp en bestuurbaar
Het overgrote deel van de camera's zijn zogenoemde dome camera's. Deze camera's worden bestuurd door personeel van de uitkijkruimte. De camera's hebben verder een gevoelige lens en leveren scherpe beelden. De wachtcommandant van het politiebureau in Spijkenisse heeft twee monitoren die zijn verbonden met de centrale uitkijkruimte. Als er een incident plaatsvindt, worden vanuit de uitkijkruimte deze monitoren in werking gezet zodat de wachtcommandant de beelden van het incident kan bekijken. Hij kan dan onmiddellijk bepalen wat de inzet van de politie moet zijn. Zo helpen de camera's mee om het centrum van Spijkenisse veilig te houden.