Gemeente Hilversum

Gemeente maakt werk van klantgericht corresponderen

12 februari 2008
Begrijpelijke taal komt de relatie met de burger ten goede en draagt bij aan een positief imago. Om die reden start de gemeente eind deze maand met een training klantgericht corresponderen voor ambtenaren van de Dienst Inwoners en de afdeling Algemeen Bestuurlijke Zaken, twee organisatie-onderdelen waar de meeste burgerbrieven worden geschreven.

Vrijwel gelijktijdig start de gemeente met een verbetertraject beleidsvoorstellen. Dit naar aanleiding van de introductie van het nieuwe vergadermodel. Doel van deze training is de essentie van het voorstel, de gevolgen van het voorgenomen beleid en de verdeling van bevoegdheden duidelijker tot hun recht te laten komen. De trainingen klantgericht corresponderen en het verbetertraject beleidsvoorstellen worden verzorgd door Taalcentrum-VU.

Lezers centraal
'Zet je lezer op een voetstuk' is in een notendop de kern van de verbetering. Vaak heeft de lezer minder voorkennis dan gedacht en slaat een brief op dat punt de plank mis. De lezer verdwaalt in ingewikkelde informatie of ambtelijke beschrijvingen. Tijdens de training leren de betrokken ambtenaren gericht denken vanuit de doelgroep en ontwikkelen ze een scherpe, lezergerichte houding. Daarbij wordt uiteraard niet voorbijgegaan aan de eigen rol binnen de politieke of beleidsmatige context. Het gaat er juist om de boodschap bewust over te brengen.

Trainingen op maat
Op dit moment worden de trainingen in april en mei voorbereid. De verbeterslag heeft de vorm van een praktisch stappenplan, waarin alle ruimte is voor medewerkers om mee te denken. Bovendien wordt klantvriendelijk corresponderen gemakkelijker gemaakt, door heldere criteria en goede voorbeelden te ontwikkelen. In de training staan recente brieven centraal. Accenten worden gelegd op basis van een sterkte-zwakteanalyse van recente correspondentie.