Ingezonden persbericht

Persuitnodiging

De wereld veranderen met een muisklik

Op kiva.org kunnen bezoekers direct met kleine bedragen ondernemerschap stimuleren in ontwikkelingslanden. Tijdens een speciale persbijeenkomst op 12 februari licht oprichter Matt Flannery het wereldwijde succes van de internetmarktplaats voor microkredieten toe.

Sinds de oprichting van de website www.kiva.org in 2004, hebben bijna 250.000 mensen aan ruim 32.000 ondernemers in 39 landen kleine leningen verstrekt. De site biedt de mogelijkheid aan bezoekers om vanaf 25 dollar een door henzelf uitgekozen kleine ondernemer in een ontwikkelingsland te ondersteunen. Zodra de lening is terugbetaald ontvangt de leninggever zijn deel terug en kan daarmee opnieuw een ondernemer steunen.

Inmiddels staat het totaal aan verstrekte leningen op een bedrag van meer dan 20 miljoen dollar. De afgelopen maanden maakte Kiva een spectaculaire groei van meer dan 50% door. Onder andere door publiciteit voor Kiva bij Oprah Winfrey, vermelding in Clintons boek 'Geef en verander de wereld' en aandacht bij CNN, wordt de site met bezoekers overspoeld. De uit San Francisco afkomstige Matt Flannery is in Nederland op uitnodiging van Stichting DOEN. DOEN ondersteunt Kiva bij het maken van een professionaliseringsslag waarmee de organisatie de enorme groei kan opvangen.

Stichting DOEN en microfinanciering
DOEN is het fonds van de Goede Doelen Loterijen. Met de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij is DOEN al sinds 1994 actief op het terrein van microfinanciering. Samen met Triodos bank werd in dat jaar Stichting Triodos-Doen opgericht voor het financieren van microfinancieringsinstellingen die op hun beurt een lening verstrekken aan kleine ondernemers voor de start/uitbreiding van hun bedrijf. Een belangrijke stap werd gezet met de deelname in de ProCredit Holding, die inmiddels in 21 landen banken heeft die financiële diensten zoals lenen en sparen leveren aan kleine ondernemers. Daarnaast financiert DOEN nieuwe initiatieven zoals Kiva die toegang tot financiële diensten vergroten.



Ingezonden persbericht