B EN W BERICHTEN 2008 - 07
Gemeente Rotterdam
COLLEGEVERGADERING VAN 12 FEBRUARI

Burgemeester

1. (19-02) Het college gaat ermee akkoord om op vrijdag 29 februari om 12.00 uur de raadsleden van de "Raad voor Raadsleden" een ontvangst aan te bieden in de Raadszaal van het stadhuis aan de Coolsingel. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Servicecentrum Integratie FORUM. De "Raad voor Raadsleden" is een netwerk van gemeenteraadsleden die, ongeacht de politieke kleur, met elkaar en met deskundigen spreken over actuele thema's die voor belang zijn voor integratie op lokaal niveau. Burgemeester Ivo Opstelten treedt hierbij op als gastheer.

2. (19-02) In het kader van de landelijke aangiftedag kunnen Rotterdammers hulp krijgen bij het opstellen van hun belastingaangifte. Dat gebeurt op zaterdag 15 maart van 12.00 tot 17.00 uur in het stadhuis aan de Coolsingel. De hulp wordt gegeven door zo'n 60 studenten fiscale economie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Staatssecretaris De Jager (Financiën) spreekt in de ochtend de studenten toe in de Burgerzaal. Wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang) treedt op als gastvrouw.

3. (19-02) Het college stelt de raad voor om de motie Verwijs over alternatieve geschillenoplossing af te doen. Het college geeft uitvoering aan de motie door een pilot te starten voor alternatieve geschillenoplossing op het gebied van bouwen en wonen en het gebied van maatschappelijke ondersteuning. De pilot loopt van 1 april 2008 tot 1 april 2009. Onderzocht wordt of in deze periode de burgertevredenheid stijgt en het aantal procedures daalt en de dienstverlening aan burgers wordt verbeterd. De pilot houdt in dat in verschillende stadia van het besluitvormingsproces, de behandelend ambtenaar zelf contact zoekt met belanghebbenden en probeert op een minder juridische en meer burgervriendelijke manier een (dreigend) conflict op te lossen. Aan de pilot doen drie diensten mee: de dS+V, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Juridische Diensten. De raad wordt per brief geïnformeerd.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1. (19-02) Het college van burgemeester en wethouders draagt de heer drs. J.C. Rath voor als lid van college van bestuur van de stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (sBOOR). Het college heeft de voordracht naar de gemeenteraad verzonden.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (19-02) Het college heeft zijn reactie vastgesteld op het advies "De kracht van sport in de wijken" van het Sociaal Platform Rotterdam. Het college intensiveert mede naar aanleiding van het advies nog deze collegeperiode het sportbeleid. Het college zet onder meer in op het terugbrengen van de sportieve infrastructuur in de wijken, op schoolsportverenigingen en sportieve vernieuwingsplekken. Verder heeft het college dit jaar een nieuw lange termijnkader sport gereed, waarin het maatschappelijke rendement van sport centraal staat.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (19-02) Het college heeft besloten de aanvragen voor planschadevergoeding aan zes eigenaren en bewoners van de panden aan de Edelweisslaan en de Lindesingel (Hillegersberg-Schiebroek) toe te kennen. Daarmee volgt het college het advies van de Schadebeoordelingscommissie . De planschadevergoedingen werden aangevraagd wegens verleende bouwvergunning/vrijstelling voor 36 woningen en een parkeergarage aan de Aronskelklaan.

2. (19-02) Het college heeft besloten de tegen het vrijstellingsplan parkeergarage Kruisplein ingebrachte zienswijzen ongegrond te verklaren. Daarnaast heeft het college besloten de directeur dS+V op te dragen de verklaring van geen bezwaar bij de provincie Zuid-Holland aan te vragen en het vrijstellingsverzoek in mandaat af te doen. De bouwvergunning voor de garage wordt pas verleend nadat een besluit over de financiering is genomen.

3. (19-02) Het college stelt de raad voor de Huisvestingsverordening Rotterdam 2003 te vervangen door de nieuwe Huisvestingsverordening aangewezen gebieden Rotterdam. Het gaat om een wetstechnische verandering die door de naam duidelijk maakt dat het hier specifiek om de gebieden gaat die onder de Rotterdamwet vallen. De overige gebieden vallen onder de Huisvestingsverordening stadsregio Rotterdam .

4. (19-02) Het college heeft besloten bij het opstellen van het voorontwerp van het bestemmingsplan Pernis, behalve met de bestaande structuurvisie die het uitgangspunt vormt, ook rekening te houden met de conclusies van het Lokaal Omgevings-en Gebieds Onderzoek (LOGO).
Daarom wordt nu voorgesteld om de bouw van nieuwe woningen meer te
baseren op inbreiding en minder huizen te bouwen op de
uitbreidingslokatie Madroel.
Gebleken is dat de woningbouw niet l binnen de bestaande
geluidsnormen kan worden gerealiseerd. Daarom wordt een
afwijkingsprocedure gevoerd volgens de Interimwet stad- en
milieubenadering.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang

1. (19-02) Het college van B en W laat de gemeente Barendrecht per brief weten dat de gemeente Rotterdam de WBB-uitkering (wet bijzondere bijstand) en schuldhulpverlening aan bewoners van de Maatschappelijke Opvangvoorziening in Barendrecht voor haar rekening neemt. Eind 2007 is Humanitas in Barendrecht een woonvoorziening gestart voor mensen met een handicap. Barendrecht is een van de regiogemeenten waar Rotterdam als centrumgemeente in het kader van de doeluitkering Maatschappelijke Opvang verantwoordelijk voor is.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (19-02) Het college heeft kennis genomen van de rapportage over het 4e kwartaal van 2007 van RandstadRail en de raad daarvan op de hoogte gesteld.

2. (19-02) Het college heeft de Leaseregeling Rotterdam 2008 vastgesteld. Topambtenaren en ambtenaren die meer dan 10.000 zakelijke kilometers per jaar rijden (exclusief woon-werkverkeer) kunnen de beschikking krijgen over een lease-auto. Roteb Lease voert de regeling uit.

3. (19-02) Het college heeft een bezwaarschrift over bezoldiging ongegrond verklaard en heeft het bestreden besluit gehandhaafd.

4. (19-02) Het college heeft de bezwaren tegen een ontslagbesluit ongegrond verklaard en heeft het besluit gehandhaafd.

5. (19-02) Het college heeft besloten een bestreden besluit over schade aan een motorvoertuig te herroepen en de schade te laten vergoeden.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (19-02) Het college heeft de opzet voor een onderzoek naar de doelmatigheid van cultuursubsidies vastgesteld. Het onderzoek zal zich richten op de verdeling en besteding van het geld en de sturing van de dienst Kunst & Cultuur daarop. Het onderzoek wordt voor de zomer afgerond zodat de resultaten kunnen worden meegenomen in de nieuwe cultuurplanperiode. Na het onderzoek van de kunst- en cultuursubsidies zal hetzelfde onderzoek naar subsidies bij de dienst Sport & Recreatie plaatsvinden.

Schriftelijke vragen

(19-02) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

. mevrouw B. Gülmüs (PvdA) over de Nationale Parkeertest 2008.
. de heer T. Harreman (PvdA) over de bestemming van oude coffeeshops.
. de heer M.G.J. van Muijen (PvdA) over geweld langs het voetbalveld.
. de heer R. Sörensen (Leefbaar Rotterdam) over bouw Essalam Moskee.
. mevrouw M. Birinci-Doganer (PvdA) over veiligheid rond metrostations in de deelgemeente Prins Alexander
. de heer T. Harreman (PvdA) over de Knelpuntenmonitor woningbouwproductie 2007.
. de heer A. Bonte (Groenlinks) over het gebruik van klantgegevens door de RET.
. de heer B. van Tijn (VVD) over ziekmeldingen door inburgeraars

---- --