NCRV

Kaaskoppen & Waterlanders

Ernst Daniël Smid vertelt de belangrijkste verhalen uit de geschiedenis van Nederland

Woensdag 13 februari 2008

19.25 uur, Nederland 2

Nieuw bij NCRV: Kaaskoppen & Waterlanders

In het 13-delige NCRV-programma Kaaskoppen & Waterlanders gaat Ernst Daniël Smid op zoek naar de idealen en drijfveren van mannen en vrouwen die ons land hebben gemaakt tot wat het nu is.

De serie is gebaseerd op de Canon van Nederland: een selectie van de vijftig belangrijkste personen en gebeurtenissen die de loop van de vaderlandse geschiedenis in belangrijke mate hebben bepaald.

Waarom geloofde Eise Eisinga niet wat de dominee beweerde? Waarom trouwde Aletta Jacobs niet met de man van haar dromen? En was Leeghwater de Leonardo da Vinci van de Lage Landen, of was hij niet meer dan een handige polderjongen?

Eén ding hebben ze in ieder geval gemeen: ze onderscheidden zich van de massa omdat ze hun kop boven het maaiveld uitstaken. Met alle gevolgen van dien.

Want niet zelden kwamen ze in conflict met hun omgeving vanwege hun afwijkende en voor-uitstrevende opvattingen. Vaak pas lang na hun dood kregen ze de welverdiende erkenning en waardering voor wat ze hadden bijgedragen aan de vooruitgang.

Over deze boeiende levens zijn prachtige verhalen te vertellen. Koren op de molen van meesterverteller Ernst Daniël Smid. Als geen ander brengt hij het verleden voelbaar dichtbij.

Maar hoe groot de daden van deze illustere voorouders ook zijn en hoe belangrijk hun betekenis voor onze vaderlandse geschiedenis ook is, ze blijven één van ons.

Want uiteindelijk zijn we allemaal gewoon Kaaskoppen en Waterlanders!