LTO Noord


Koester de ervaren medewerker

LTO Noord organiseert gratis studiebijeenkomsten van een dagdeel voor zowel werkgevers als werknemers over het thema: Koester de ervaren medewerker. Deze bijeenkomsten vinden op vier locaties in het land plaats:

Woensdag 13 februari Zalencentrum Waardenburg, Regterweistraat
5-7, 4181 CE Waardenburg

Woensdag 20 februari LTO Noord, Lavendelheide 9, 9202 PD Drachten

Woensdag 5 maart FloraHolland, Middel Broekweg 29, 2670 AD Naaldwijk

Woensdag 12 maart Alkmaarse Poort, Omval 72, 1812 NB Alkmaar

Alle bijeenkomsten beginnen om 13.00 uur en duren tot 17.00 uur. Er is (slechts) ruimte voor 50 werkgevers en 50 werknemers. Aanmeldingen worden verwerkt op basis van ââwie het eerst komt, wie het eerst â¦â¦â¦â¦â¦.ââ. De studiemiddagen worden verzorgd door Marlies Kamps en Truke Zeinstra, ervaren trainers met veel kennis over én ervaring met de relatie werkgever - werknemer Ãn de land- en tuinbouw.

Waardevol

Op veel agrarische bedrijven, land- en tuinbouwbreed, zijn âervaren medewerkersâ werkzaam, met andere woorden werknemers die al geruime tijd binnen een bedrijf werkzaam zijn. Ze zijn heel waardevol, ze beschikken namelijk over de nodige kennis en ervaring die zij kunnen delen met én overdragen aan collegaâs en weten hoe de werkgever het werk uitgevoerd wil hebben. Ze weten met andere woorden precies hoe het op het bedrijf toegaat of hoort te gaan. Daarnaast zijn ervaren medewerkers over het algemeen loyaal en toegewijd.

In de praktijk kan het echter lastig zijn om op een goede manier met deze ervaren medewerkers om te blijven gaan omdat ze soms minder flexibel zijn en veranderingen (zoals bijvoorbeeld een nieuwe jongere leidinggevende of werkgever) moeilijker accepteren. Waardoor spanning in de werkrelatie kan ontstaan. De houding van de werkgever speelt hierbij een belangrijke rol, welke aanpak kiest hij in de relatie met de ervaren medewerker?

Het aankaarten en uitpraten ervan is niet altijd even makkelijk maar wel noodzakelijk. Wanneer dit niet gebeurt, leidt dit uiteindelijk tot een verstoring van de arbeidsrelatie, productiviteitsverlies of zelfs ziekteverzuim. Het komt geregeld voor dat partijen als laatste âredmiddelâ voor de rechter eindigen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden met alle (financiële en emotionele) gevolgen van dien.

Het is daarom van belang de signalen vroegtijdig te herkennen, onderkennen en vervolgens met elkaar in gesprek te gaan. Welke signalen dit zijn en hoe u deze gesprekken vervolgens aangaat, komt aan de orde tijdens de studiebijeenkomsten. Deze bijeenkomsten zijn in het kader van âvoorkomen is beter dan genezenâ bedoeld voor zowel ervaren werknemers als werkgevers. Er is voldoende ruimte om eigen voorbeelden in te brengen.

Aanmelden

Deelname aan de bijeenkomst is gratis, aanmelden is verplicht. Het is de bedoeling dat de werkgever en de werknemer zich als duo opgeven, maar ze gaan de bijeenkomst vervolgens los van elkaar volgen (wel op dezelfde locatie en hetzelfde tijdstip). Geïnteresseerden in één van deze gratis studiebijeenkomsten, moeten zich, liefst zo snel mogelijk maar uiterlijk 1 week voor aanvang van de bijeenkomst, aanmelden bij Paulien Neppelenbroek, secretariaat LTO Noord Projecten, telefoon 088-8886677 of pneppelenbroek@ltonoordprojecten.nl.

Woensdag 23 januari 2008