Protestantse Kerk in Nederland


De dynamiek van de heilige boeken

wo 13 februari 2008, 20:00 uur - 22:00 uur
Het Interreligieus Netwerk Noord-Holland, de vroegere werkgroep Moslims en Christenen in Noord-Holland, belegt op woensdag 13 februari zijn halfjaarlijkse thema-avond. Daarop staan dit keer de boeken centraal van de drie godsdiensten, die op een heilig boek gebaseerd zijn: jodendom, christendom en islam.

Het gaat deze avond vooral om de vraag: wat houdt het onveranderbaar-zijn van deze boeken in. Betekent dat dat alles vastligt, ook de interpretatie? Of is er een dynamiek in hoe elke godsdienst zijn boeken interpreteert? Kan een andere tijd tot andere, zelfs nieuwe interpretaties leiden? En wie bepaalt dat dan, keurt iemand ze goed of af? Kunnen verschillende interpretaties naast elkaar bestaan? Mag dat?

Deze vragen duiken in elke godsdienst telkens weer op: bij jodendom en christendom sterk na Auschwitz, in alle discussies rond schepping of evolutie, in de jaren 90 rond de boeken van Nico ter Linden en in deze tijd spelen deze vragen ook een grote rol in het islam-debat in Nederland.

Het Interreligieus Netwerk Noord-Holland heeft drie sprekers uitgenodigd, die in korte statements hun visie zullen neerleggen. Daarna is er gesprek met elkaar en de aanwezigen. Voor het Jodendom is spreker mevrouw Ildikó Pronk-Udvarhelyi uit Alkmaar, voor het christendom dominee Frans van der Sar uit Zaandam en voor de islam Mustafa Yaman uit Amsterdam.

De netwerkavond vindt plaats in de bovenzaal van het gebouw van de Stichting Islam en Dialoog, De Weer 75, Zaandam en begint om 20.00 uur.
Iedereen is van harte welkom! Toegang vrij.

Het Interreligieus Netwerk Noord-Holland is de voortzetting van de Provinciale Werkgroep Moslims en Christenen, die in 1991 naar aanleiding van Golfoorlog werd opgericht en bestaat uit vijftien plaatselijke, regionale en provinciale dialooggroepen. Een kerngroep van zes personen coördineert de agenda en het werk van het netwerk.