Provincie Gelderland

Arnhem, 29 januari 2008,nr. PB2008-8078

BIJNA 50 MILJOEN EURO VOOR REGIONALE PROJECTEN

Gedeputeerde Staten stellen voor bijna 50 miljoen euro beschikbaar te stellen aan de zes regio's. Met dit geld kunnen de regio's projecten uitvoeren die gericht zijn op het verbeteren van de regionale sociale samenhang en het uitvoeren van de omgevingsplannen. In het coalitieakkoord is hiervoor 30 miljoen euro vrijgemaakt, maar omdat de regio's goede kwalitatieve programma's hebben ingediend heeft het college van Gedeputeerde Staten gekeken naar extra budget. Dat heeft uiteindelijk nog eens 19 miljoen euro opgeleverd.

De zes regio's (Achterhoek, Veluwe, Rivierenland, Stadsregio Arnhem-Nijmegen, Stedendriehoek en de Vallei) vragen een provinciale bijdrage van in totaal 185 miljoen euro. Van de ingediende programma's vielen een aantal onderdelen af omdat ze niet voldeden aan de voorwaarden. Maar zelfs als je die eraf haalt, blijft er nog een enorme vraag staan. Dat hoge bedrag kan de provincie niet volledig honoreren, er is namelijk 30 miljoen euro gereserveerd. Omdat het College van Gedeputeerde Staten de programma's en de regionale ambities echter dermate goed vindt aansluiten bij de regionale en provinciale doelstellingen heeft zij gekeken of er ook andere budgetten kunnen worden ingezet. Dat levert nog eens 19 miljoen euro op. Theo Peters, gedeputeerde van het Regionaal Samenwerkings Programma: "Wij zijn natuurlijk blij met de kwaliteit van de ingediende programma's. Dat blijkt wel uit het feit dat we gezocht hebben naar extra budget. En, laten we wel wezen, bijna 50 miljoen euro, dat is natuurlijk een behoorlijk bedrag. Daarmee kunnen we een impuls geven aan de regionale ontwikkelingen. Niet alleen plannen, maar uitvoeren!"

Proces
Op 13 februari vergadert de commissie Algemeen Bestuur en Financiën over de regiocontracten. Twee dagen later, op 15 februari, praat gedeputeerde Peters met alle regio's over de ingediende programma's. Provinciale Staten nemen op 23 april een besluit over het Regionaal Samenwerkingsprogramma. Behalve de regiocontracten valt daar ook Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid onder, de sleutelprojecten en het Kleine Stedenbeleid. In totaal is er een bedrag van 150 miljoen euro mee gemoeid.

Noord-Veluwe
Voorgesteld wordt de provinciale bijdrage te stellen op 8,1 miljoen euro. Het toerisme kan daarmee een flinke impuls krijgen. Door onder andere het karakter van de Hanzesteden Elburg, Hattem en Harderwijk te versterken en te investeren in het fietspad langs de spoorbrug in Hattem. Daarnaast wordt een stimuleringsprogramma voor de fiets ondersteund en de kerkepaden in Putten. Ook wordt de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt verbeterd. Een ander voorbeeld is het ondersteunen van het vrijwilligerswerk.

Achterhoek
De regio Achterhoek streeft naar een regio waar men kan genieten van rust, ruimte en landschappelijke schoonheid, maar die ook volop bedrijvigheid kent. Voorgesteld wordt de regio met 7,5 miljoen euro te ondersteunen. Met deze bijdrage kan de regio onder andere een groot deel van haar sociale programma uitvoeren. Zo wordt er de komende jaren ingezet op een samenhangende aanpak van voortijdig schoolverlaters en kwetsbare jongeren. Het toerisme krijgt een impuls door de aanleg van twee fietspaden, fietsroutes en bewegwijzering. Verder is er geld beschikbaar voor koelteparken, aardgasvulstations en de stationsomgeving Ruurlo.

Rivierenland
Belangrijk voor de regio Rivierenland is het opknappen van vier stationsomgevingen (Culemborg, Geldermalsen, Tiel en Zaltbommel). Daarnaast is het welzijn van ouderen een belangrijk punt voor de regio: het instellen van een consultatiebureau voor ouderen, het tegengaan van sociaal isolement en een ouderenadviesfunctie. Ook de uitvoering van het laanboom-en fruitpact kan rekenen op een provinciale bijdrage. In totaal stelt het college van Gedeputeerde Staten voor om 8,2 miljoen euro bij te dragen.

Stadsregio Arnhem Nijmegen
Het voorstel is om de stadsregio Arnhem- Nijmegen te ondersteunen met 9,5 miljoen euro. Dit geld is onder andere bedoeld voor het verbeteren van de luchtkwaliteit, de aanpassingen aan station Elst Centraal en voor het financieringstekort van park Lingezegen. Daarnaast zet de regio fors in op de jeugd met onder andere projecten om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan.

Stedendriehoek
Voorgesteld wordt via het regiocontract 9 miljoen euro bij te dragen aan de regionale programma's van de Stedendriehoek. Deze bijdrage is bedoeld voor onder andere geluidschermen langs de A1, klimaatmaatregelen (een windmolenpark), bodemsanering en aanpak verontreinigd grondwater. Ook zal er geld gaan naar projecten die gericht zijn op kansen voor jongeren en het verbeteren van de sociale veiligheid.

Vallei
Het sociale programma van de regio Vallei richt zich vooral de op de jeugd. Voortijdig schoolverlaters, gezondheid, sport en voeding, alcoholpreventie en centra voor jeugd en gezin staan hoog op de agenda. Daarnaast wordt ook een provinciale bijdrage gevraagd voor meerdere fietspaden en ruiterroutes. Zo kan het fietspad van Barneveld naar Renswoude rekenen op een bijdrage. Ook in de Vallei aandacht voor het klimaat, van een aardgasvulstation tot windenergie Gedeputeerde Staten stellen voor om de regio te ondersteunen met 6,7 miljoen euro.