Technische Universiteit Delft

Mediated Vision
door M&C

door Petran Kockelkoren. De verhouding tussen tekst en beeld is lange tijd bepaald door de boekdrukkunst. Beeld is dan illustratie van tekst of tekst toelichting bij beeld. Tegenwoordig vindt onder andere via internet een veel meer verstrengelde kennisproductie plaats. Dat stelt ook nieuwe eisen aan het kunstenaarschap.

13 februari 2008 | 20:15 uur
plaats: DOK, Vesteplein 100, Delft

De relatie tussen kunst en techniek wordt interessant waar techniek niet slechts wordt "toegepast", maar waar kunstenaars techniek tot hun werkterrein maken. De kunstenaar kan zich dan niet langer alleen laten leiden door zelfexpressie, maar doet onderzoek naar de beeldtaal die nieuwe waarnemings- en communicatie-technieken aanreiken.

In "Mediated Vision" presenteert Petran Kockelkoren een keur aan kunstenaars die de "bemiddelde blik" verkennen. We hebben de wereld om ons heen leren waarnemen door microscopen en via satellietfotografie, we oriënteren ons met behulp van GPS. In het begin van de technologische revolutie dachten filosofen vaak dat techniek ons zou vervreemden van de natuur. Nu zijn we eerder op zoek naar meer technische nabijheid bij de natuur. Maar we moeten ons al die nieuwe technieken wel eigenmaken en er passende beeldtaal voor vinden. Dat gaat niet vanzelf, zonder slag of stoot. Mensen moeten door culturele aanpassingsprocessen heen worden geleid en zich met nieuwe betekenistoekenning vertrouwd maken. Kunstenaars nemen daarin het voortouw.

Prof. P.J.H. Kockelkoren is hoogleraar Kunst en Techniek aan de Universiteit Twente en tevens verbonden aan de Academie voor Beeldende Kusnten Vormgeving AKI in Enschede.

Toegang gratis

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl